Met stokken spelen is gevaarlijk!

Foto: ©Bilton Veterinary Centre/Facebook

Advertentie

De meeste honden doen niets liever: tijdens een boswandeling met stokken spelen! Maar een onschuldig uitziend spelletje apport, zou weleens kunnen eindigen op de operatietafel van de dierenkliniek.

Met een schokkend filmpje op Facebook wil de Britse dierenartspraktijk Bilton Veterinary Centre hondenbaasjes waarschuwen voor het gevaar van stokspelletjes. Dierenartsen opereerden er Willow, een driejarig zwart labradorteefje, die op het nippertje aan de dood ontsnapte. Willow was met haar eigenares, Helen, in de velden gaan wandelen. De vrouw gooide een stok weg, opdat haar labrador die kon apporteren. Maar het liep grondig mis wanneer de hond enthousiast de stok wilde pakken. De stok doorboorde Willows lichaam onder haar tong. Het ding stak wel 30 centimeter diep in haar nek.

Twee uur deden de dierenartsen erover om de stok uit Willows lichaam te verwijderen. De labrador heeft een goede engelbewaarder: de stok had alle belangrijke bloedvaten en zenuwen gemist en stopte vlak voor het ruggenmerg.

Speeltjes en botjes
Willows case is geen uitzonderlijk geval. Dierenartsen krijgen maar al te vaak honden over de vloer ten gevolge van “stokkwetsuren”. Daarom wordt afgeraden om je hond met stokken te laten spelen. Breng liever zelf een speeltje mee: een balletje of een “nepstok” (dierenwinkels verkopen verschillende apporteerspeeltjes of kunststofstokken).

Advertentie

Ook kauwen op stokken kan gevaarlijk zijn. Splinters kunnen abcessen en cystes veroorzaken in de slokdarm. Ingeslikte stukjes stok kunnen wondjes of obstructies in de darmen teweegbrengen. Bovendien zijn sommige boomsoorten giftig voor honden, bijvoorbeeld walnoot, taxus of Amerikaanse vogelkers. Geef je hond bij voorkeur iets anders om op te knagen, zoals een lekker botje of kauwsnoepje.

 

 

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]