Wijlen queen Elizabeth II haar adoratie voor corgi’s was medeverantwoordelijk voor de gestegen populariteit van Welsh corgi’s de afgelopen decennia. In aanloop naar de kroning van koning Charles III heeft de Britse Kennel Club een gelijkaardige tendens opgemerkt voor een ander hondenras. Het aantal registraties van jackrussells is in 2022 toegenomen met 14% in vergelijking met het jaar voordien. In het eerste kwartaal van 2023 zelfs met 40%.
Koning Charles en koningin Camilla hebben twee jack russells, asielhondjes Beth en Bluebell, die ze in enkele jaren geleden adopteerden. Beth werd vastgebonden aan een paal gevonden. Bluebell dwaalde rond in een bos, zonder vacht, haar huid bedekt met zweren. Dankzij goede zorgen raakte de kleine jack russell er weer bovenop en vandaag wonen beide ex asielhondjes – letterlijk – in een paleis.
Koning Charles heeft al langer een zwak voor het hondenras. Doorheen zijn leven heeft hij verschillende jack russells gehad, waaronder Tigga, die hij 18 jaar lang had. De jackrussellterriër werd ontwikkeld in de 19de eeuw door de Britse dominee John “Jack” Russell. Het begon allemaal met een klein, wit hondje dat Russell van een melkboer kocht. Hij noemde het teefje Trump en zij vormde de basis voor een nieuw hondenras. Oorspronkelijk werden jack russells ingezet voor de jacht op vossen, die een probleem waren voor boeren. De jack russell was klein genoeg om in een vossenhol te kruipen en zo moedig dat hij het in een donker, nauw hol face-to-face durfde op te nemen tegen een vos. De jackrussellterriër bleek ook een uitstekende muizen- en rattenvanger te zijn. Al snel werd de terriër zeer populair bij jagers en boeren in Engeland en ook daarbuiten.
De jack russell is vrolijk en levendig, een klein hondje met een grote persoonlijkheid. Kortom, een leuk huisgenootje voor actieve mensen.
Foto: Shutterstock
Bron: Mirror