Reddingsoperatie van honden en katten uit Afghanistan (nog) niet gelukt

De Britse veteraan Pen Farthing was gisteren met 200 honden en katten onderweg naar de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Hij hoopte de dieren te evacueren, maar werd tegengehouden door de Taliban. Hij betreurt dat zijn reddingsactie voorlopig gefaald is.

Advertentie

Farthing, een ex-marinier, opende na zijn diensttijd in Afghanistan Nowzad, een dierenasiel in het land. Via een crowdfundingcampagne had de man een vlucht gefinancierd om zijn medewerkers, hun familie en de dieren uit Afghanistan te evacueren. Concreet gaat het om 68 mensen, 94 honden en 79 katten. Operation Ark, zo noemde hij zijn plan. Het initiatief lokte kritiek uit: tegenstanders beweerden dat Farthing dieren belangrijker vindt dan de vele wanhopige mensen die proberen te ontsnappen aan het Talibanregime. De veteraan stelde voor de dieren in het bagageruim te vervoeren, zodat de 250 plaatsen in de cabine naar Afghaanse burgers konden gaan.

Gisteren slaagde Farthing er niet in binnen te raken in de luchthaven. In de nasleep van de dodelijke explosies, die het leven kostten aan minstens 103 mensen, werden schoten gelost in de buurt van de voertuigen waarin Farthing en zijn medewerkers zich bevonden. Nadien raakten ze bevangen door traangas.

Advertentie

Farthing vreest dat de kansen op een succesvolle evacuatie steeds dalen. Hij vertelde gisteren aan de BBC dat de Taliban zijn medewerkers en familieleden waarschijnlijk niet zal doorlaten op het vliegveld. ‘President Joe Biden heeft verkondigt dat alleen nog mensen die een geldig paspoort en visum hebben de luchthaven binnenmogen’, beweert Farthing. Dat zou betekenen dat hij zijn medewerkers niet geëvacueerd krijgt.
Tekst gaat verder onder foto.

© Facebook / Nowzad

Farthing zegt dat zijn medewerkers hem aanraden om het land te verlaten. ‘Ze denken dat een buitenlander niet welkom zal zijn onder het Talibanregime. Ze vragen me om zoveel mogelijk honden en katten mee te nemen, maar ik weet niet of ik ze voorbij de checkpoints van de Taliban krijg.’ Wat Farthing nu zal doen, is voorlopig onduidelijk.
De Taliban hebben aangegeven dat ze vanaf 1 september geen buitenlandse militairen meer zullen dulden. 

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]