Samojeed

Bestel hier het nummer over de Samojeed

Advertentie

“Die typische “sammy smile” zorgt ervoor dat hij niet kwijlt”

Lachen is gezond

Een dikke, witte vacht en een hartverwarmende glimlach. De samojeed ziet eruit als de ideale knuffelbeer. En dat is hij ook, want het is een echte allemansvriend en het beste speelmaatje voor kinderen. De ideale babysitter dus!

WAT WETEN WE OVER ZIJN VERLEDEN?

De zachtaardige samojeed dankt zijn naam aan de Samojeedse volkeren die in het noordwesten van Siberië woonden. Oorspronkelijk werd het ras gebruikt voor de jacht, het voortrekken van sleeën en het hoeden van rendieren. Maar de Samojeed bleek niet enkel een harde werker te zijn, hij werd ook onmisbaar voor de overleving van het Samojeedse volk. In de Siberische steden zijn temperaturen van -60°C heel gebruikelijk. Tijdens de koude Noordpoolnachten moesten ze dus een oplossing zoeken om zich te kunnen verwarmen in de kille tenten. Hun trouwe viervoeter bleek de ideale verwarmingsbron te zijn. Zo sliep de samojeed ’s nachts op zijn baasje en verwarmde hij hem met zijn lichaamswarmte. Zo bleven ze beiden warm. Deze samenwerking zorgde niet enkel voor de overleving van zowel mens als hond in de barre kou, maar er bloeide zo ook een hechte band tussen hun beide. De Samojeedse bevolking behandelde de samojeed niet enkel als een werkhond, maar als een echt gezinslid. Door die vriendelijke behandeling ontwikkelde de samojeed veel vertrouwen in de mens.
De Samojeed verliet Siberië aan het einde van de 19de eeuw om de sleeën op de poolexpedities te slepen. Zo reisde dit ras ook mee op de beroemde reis van Sir Ernest Shackleton naar Antarctica. De arctische avonturiers die terugkeerden naar Engeland stelden de samojeed voor aan Britse hondenliefhebbers. Vanaf dan begon het ras bekend te raken in de rest van de wereld.

DE SAMMY SMILE

Het meest typerende uiterlijke kenmerk van dit ras is hun sammy smile. De samojeed kan zijn zwarte lippen zo omhoog krullen dat het lijkt alsof hij echt lacht! De omhooggekrulde mondhoeken zorgen ervoor dat hij niet kwijlt. In een ijskoud klimaat zouden kwijldruppels al snel bevriezen en spoedig ijspegels vormen aan de mond van de hond. Zo zie je maar dat je met een glimlach veel kan bereiken!

SLEDEHOND

Advertentie

De ideale sport voor je Samojeed? Sledehondensport! Ook wel mushing genoemd. De naam spreekt voor zich: de hond rent en trekt daarbij een slee verder. De slee wordt bestuurd door een musher. Van de samojeed moet je geen topsnelheden verwachten. Dit ras is dan wel oorspronkelijk gefokt om sledes voort te trekken, toch is het geen snelheidsduivel. Hij is wat trager dan bijvoorbeeld een husky, maar is wel veel sterker en heeft een groter uithoudingsvermogen. 
Ook canicross is een ideale sport voor dit ras. Het is een variant van mushing, maar dan zonder de slee. De hond wordt al lopend getraind. Jij en je hond hangen dan aan elkaar vast doormiddel van een elastische leiband die je rond je middel bindt. Trekken aan de leiband is normaal gezien geen gewenste eigenschap, maar bij canicross net wél. Zo loop jij immers nog sneller, als een team met je hond.

Voor de baasjes die niet graag lopen is er nog een ander alternatief: dogscooter. Haal je innerlijke kind maar al boven want voor deze sport mag je, net als vroeger, op een step gaan staan!

GEHECHT AAN ZIJN GEZIN

De liefde van de samojeed voor mensen komt voort uit de nauwe band die hij had met de Samojeedse volkeren. De samojeed hecht zich sterk aan zijn familie, en dan vooral aan de kinderen. Hij kan echt genieten van de aandacht en gezelschap die hij krijgt van de kleinsten in huis. Het blijft wel een grote en krachtige hond waardoor hij al eens makkelijk een kind omverloopt zonder dat hij dat zelf beseft. Supervisie is dus wel aangeraden. Net als vroeger voelt deze hond zich het gelukkigst als hij deel kan uitmaken van het gezinsleven.

 
 

Tekst: Lisa De Schrijver
Foto’s: © Shutterstock

Grootte
groot
reuen: ongeveer 57 cm
teven: ongeveer 53 cm

Gewicht
20 – 30    kg

Levensverwachting
12 – 15    jaar

Vachtverzorging
regelmatig borstelen

Karakter
slim, gezinsgericht, toegewijd, kindvriendelijk

Bewegingsbehoefte
veel

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]