Ongerepte natuur, lege stranden, prachtige beklimmingen… Schotland is een paradijs voor avontuurlijke honden en hun baasjes. En je mag er op de meeste plekken wildkamperen. Ideaal voor een campertrip met je hond!
Van groene heuvels en grillige rotsformaties tot mistige meren, Schotland spreekt tot de verbeelding. De vele kastelen en de sage van het monster van Loch Ness dragen alleen maar bij aan het mysterie. Schotland is een hondvriendelijke vakantiebestemming, ideaal voor honden die van hiken houden. Daarom trok ik samen met mijn vriend en mijn Duitse herder, Storm, drie weken lang doorheen de Schotse natuurpracht in een campervan.
Verplichte ontworming
Met een campervan reizen is een beetje wennen. Ook voor honden. Om je hond ermee vertrouwd te maken, kan je hem elke keer wanneer hij de camper ingaat belonen met een snoepje of een spelletje. Wij huurden een campervan in België en reden ermee naar Calais. Daar namen we de shuttletrein die ons via de Eurotunnel naar Folkstone bracht. Honden die vanuit de EU naar het Verenigd Koninkrijk reizen, hebben naast het verplichte rabiësvaccin ook een bewijs nodig van een behandeling tegen de vossenlintworm. Die behandeling moet minimum 24 uur en maximum 120 uur (5 dagen) voor aankomst in het VK gebeuren bij een dierenarts en moet geregistreerd worden in het hondenpaspoort. (Tekst gaat verder onder foto.)
Walhalla voor honden
Schotland staat bekend als een hondvriendelijke reisbestemming en dat kunnen we alleen maar beamen. Overal waar we kwamen, stond Storm in de spotlights. Op de campings die we bezochten, werd hij als eerste begroet. Koffiebars hebben hondenmenu’s uithangen en snacks uitgestald staan. En in zowat alle horecazaken zijn honden meer dan welkom. Dat ondervonden we aan den lijve toen ik in een souvenirwinkeltje aan het snuisteren was en mijn vriend buiten met Storm bleef wachten: meteen riep een vrouwtje met een hoge stem dat onze hond binnen mocht. Bovendien gaf ze Storm ook nog eens een lekker snackje. In de steden slenteren mensen op het tempo van hun hond, ook al moeten ze een tijdje blijven stilstaan tot hun hond alle geurtjes op een plek helemaal tot zich heeft genomen. Dierenwelzijn in het kwadraat!
Hiking voor gevorderden
Wie Schotland zegt, zegt hiking! Hou er rekening mee dat veel hikes in Schotland niet bepaald voor beginners zijn. Het terrein kan steil en uitdagend zijn. En hoewel Schotland niet meteen een tropische vakantiebestemming lijkt, ervaarden wij in september temperaturen tegen de 30° Celsius. Leuk om in de zon aan de camper een boekje te lezen, maar niet geschikt om lange hikes met een hond te doen. Daarom pasten we onze planning aan en deden we bijvoorbeeld in plaats van een stevige hike van 14 kilometer slechts 3 kilometer. En dan was er ook nog mijn lichte vorm van hoogtevrees. Daar had Storm dan weer helemaal geen last van. We lieten hem meestal loslopen, zodat hij zijn eigen tempo en pad kon kiezen en we hem daarin niet tegenwerkten. Dit werkte het beste voor ons. Iedere hond is natuurlijk anders en misschien heb jij wel een voorkeur voor een handsfree (bungee)lijn of lange 10-meterlijn. Dan moet je dit vooral doen. Zo’n lange lijn gebruikten wij ook geregeld op iets drukkere wandelingen en op vlakke ondergronden. Kijk steeds of je hond zich comfortabel voelt: jij kent je hond namelijk het beste. Tijdens hikes is een harnas aangeraden: als je hond je op bepaalde stukken vooruit of omhoog wil trekken is een halsband zeer oncomfortabel. Bovendien kan een lange lijn makkelijk achter een steen of een boomwortel blijven hangen, waardoor een hond met een halsband plots een ruk aan zijn nek voelt. Kies dus veiligheidshalve voor een harnas. (Tekst gaat verder onder foto.)
Even terug naar mijn hoogtevrees: daardoor moesten we twee hikes vroegtijdig beëindigen. Op de eerste wandeling brak het angstzweet uit toen we een steile afgrond in combinatie met loszittend zand tegenkwamen, op de tweede liep het pad langs een uitsparing in een steile bergwand. Lees je dus zeker goed op voorhand in en raadpleeg desnoods een wandelapp zoals bijvoorbeeld Komoot. Als een hike in Schotland beschreven wordt als “zwaar”, verwacht je dan aan een technisch moeilijke wandeling of een tocht waarvoor een zeer goede conditie vereist is. Gelukkig zijn er ook makkelijkere wandelingen te vinden. Enkele prachtige wandelingen die we deden en die je zeker niet aan je voorbij mag laten gaan zijn:
- De Fairy Pools walk op Isle of Skye, een wandeling langs prachtige waterpoelen die met elkaar verbonden zijn aan de voet van Black Cuillin, een rotsachtig berglandschap.
- Een wandeling in Glen Nevis, een vallei die uitgesleten is door een gletsjer in Fort William. Hier vind je de hoogste berg van Schotland: de Ben Nevis (1.345 meter).
- Een hike in de hooglanden in Glencoe: de prachtige berglandschappen die je hier vindt, werden gebruikt als filmlocaties voor onder andere Skyfall, Braveheart en Harry Potter.
- Strandwandelingen op Isle of Harris, bijvoorbeeld op Luskentyre Beach, een strand met parelwit zand en blauwgroen water.
(Tekst gaat verder onder foto.)
Comfort in een camper
In een campervan is de ruimte beperkt. Een volledig huis, inclusief hebben en houden, wordt letterlijk op enkele luttele vierkante meters samengepropt. Dat voelt al krap aan voor twee personen, laat staan voor twee personen en een hond. Zeker als die hond ook nog eens als “heel groot” gecatalogiseerd wordt, zoals onze Duitse herder van veertig kilogram. In het begin was het even wennen. Reken maar dat net wanneer je iets lekkers uit de kast wil halen, maar je hond heerlijk voor de kastdeur ligt te slapen en je hem voor de zoveelste keer moet vragen om opzij te gaan. Goed voor je dieet als je medelijden hebt met je hond, maar praktisch is het niet. Ook wanneer we onze Porta Potti (een draagbaar toilet) wilden gebruiken, moest Storm in een heel kleine ruimte tussen twee zetels in gaan zitten. Gelukkig kende hij het commando “achteruit”. En voor een lekkere beloning maakte hij graag wat plaats vrij.
Het grote voordeel van reizen met een camper is dat je vooraf niets hoeft te plannen. Je kan op het moment zelf beslissen waar je naartoe rijdt en hoelang je er blijft. Geen schema’s, geen bepaalde afstand die gereden moet worden, geen to-dolijstjes…
Wildkamperen met een hond
In Schotland is wildkamperen legaal op de meeste niet-omheinde gronden. Het is dus de ideale reisbestemming voor wie er met de tent of camper op uit wil trekken. Er zijn een aantal uitzonderingen: op bepaalde plaatsen, zoals Loch Lomond en The Trossachs National Park is kamperen alleen toegestaan met een speciale vergunning of op campings.
Je mag bijna overal in Schotland wildkamperen, zolang je een belangrijk principe naleeft: “leave no trace” of “laat geen sporen achter.” Deze ongeschreven regel wordt er echt wel gerespecteerd: bijna nergens zie je afval of achtergelaten kampeerspullen in de natuur. Al is het niet allemaal peis en vree. Als gevolg van overlast door toeristen en om het natuurbehoud te garanderen werd overnachten op steeds meer plekken verboden. Dat wordt aangegeven met duidelijke signalisatie. Op het eiland Harris heeft het West Harris Trust dan weer prachtige openbare “kampeerplaatsen” ingericht, al dan niet met sanitaire voorzieningen, om het wildkamperen en de daarmee samenhangende gevolgen voor de (natuurlijke) omgeving te beperken. (Tekst gaat verder onder foto.)
Hou er wel rekening mee dat wildkamperen met een hond net iets moeilijker is dan zonder. Het ideale plekje zoeken vergt meer denkwerk: in de buurt van je overnachtingsplaats moet er een uitlaatmogelijkheid zijn en je wil bij voorkeur ook niet té dicht bij een drukke weg staan (je weet maar nooit dat je hond op een onbewaakt moment aan je oog ontsnapt of wegglipt en de baan op zou lopen. Met de app Park4night kan je op zoek gaan naar leuke wildkampeerplekken. Een groen icoontje wijst op een afgelegen plekje in het groen waar je kan overnachten zonder andere mensen om je heen. Kies een locatie met een stevige ondergrond, zodat je niet komt vast te zitten bij regenweer en gebruik eventueel oprijblokken om meer waterpas te parkeren voor een betere nachtrust.
Met een campervan kan je evenwel niet overal off the grid parkeren. Sommige wegen zijn afgeraden of verboden voor grotere voertuigen. Dat wordt met straatborden aangegeven. Hou hier dus ook zeker rekening mee en bekijk de locaties eventueel al op voorhand via Google Street View. Ook wij ondervonden dat een camper een zwaargewicht is en veel ruimte inneemt. Smalle weggetjes waren een no-go, steile hellingen een uitdaging en parkeren ging ook niet overal.
Hondenweer
Net voor onze oversteek voor een driedaagse op het eiland Harris, besloten we langs de kustlijn in de buurt van de ferry te overnachten. En dan brak er een storm uit. Gelukkig waren we veilig en wel in onze camper, maar het was toch een beetje spannend. Hevige regen en rukwinden tot tachtig kilometer per uur kunnen je wakker houden als je in een camper slaapt. Terwijl de wind in alle hevigheid tekeerging, wiegde onze camper heen-en-weer. Onze Duitse herder, Storm, viel echter onmiddellijk in slaap, alsof er niets aan de hand was. Gelukkig stonden we tussen andere campers op een camping. Toen enkele Britse medekampeerders hun verontwaardiging over het hevige weer deelden in de gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen, wisten we dat dit ook voor hen niet alledaags was.
Beekjes, meren en stranden
Drie weken is niet genoeg om Schotland te ontdekken, het is hooguit een voorproevertje. Schotland is een onuitputtelijke bron van oogverblindende landschappen, unieke fauna en flora en adembenemende vergezichten. Het is de ideale reisbestemming voor wie houdt van rust, natuur en avontuur. Door het gematigde klimaat kan je er vaak ook tijdens de zomermaanden (lange) wandelingen maken met je hond. Wandelingen mét zwemmogelijkheden: beekjes, meren en stranden. Waterrat Storm heeft zich kunnen vermaken! Of hij nog eens terug wil gaan? We kunnen het hem niet vragen, maar we zijn er zeker van dat het antwoord “ja” is.
Wanneer gaan?
De zomermaanden in Schotland zijn de drukste periode. Hogere temperaturen en langere dagen met voldoende uren daglicht om de natuurpracht te ontdekken lokken toeristen. Maar tijdens de zomermaanden zijn de midges er actief. Midges zijn kleine steekvliegjes die in grote zwermen voorkomen en behoorlijk irritant kunnen zijn. Ook je hond kan erdoor gestoken worden. Deze insectjes zijn het actiefst in de ochtend en de avond. Wie de midges wil vermijden, reist beter in april, mei of september naar Schotland.
Wie naar Schotland gaat, ontsnapt wellicht niet aan een regenbui. Schotland staat bekend om z’n regenachtig klimaat. Al hangt het er een beetje van af waar je precies heen gaat: aan de Oostkust regent het minder dan in de Highlands.
Door het gematigde klimaat in Schotland is een ideale vakantiebestemming voor honden: het is er zelden te warm om te wandelen, al kan er ook in het land van kilts en whisky ook eens een hittegolf heersen.
Tekst en foto’s: Ann-Sophie Wante