Slechte nachtrust door stress? Ook honden hebben er last van!

Foto: © Shutterstock

Advertentie

Ruzie gemaakt met je partner vlak voor je onder de lakens kroop? Dan is de kans groot dat je er ’s nachts wakker van ligt. Ook honden slapen slechter na stresserende ervaringen. Zo blijkt uit een Hongaars onderzoek.

’s Nachts piekeren we soms over negatieve ervaringen die we overdag meemaakten. Ook honden slapen minder vast na stresserende belevenissen. Ze verkeren dan gemiddeld 20 minuten minder lang in de diepe slaap. En het is net die fase van de slaap waarin het lichaam zichzelf herstelt.

Tijdens de studie, die gepubliceerd werd in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the Royal Society B, lieten de onderzoekers 16 honden van verschillende rassen een positieve ervaring (met de bal spelen, geaaid worden) of een negatieve ervaring (gescheiden worden van het baasje, genegeerd worden) meemaken. Daarna kropen de honden drie uur lang onder de wol. Hun hersenactiviteit werd gemeten tijdens het slapen.

Advertentie

Honden die blootgesteld werden aan stress, vielen sneller in slaap. Volgens de wetenschappers gaat het om een van copingmechanisme: een “beschermende vorm van slapen als reactie op stress”. Dat is vergelijkbaar met slapen wanneer je ziek bent als reactie van het immuunsysteem op de ziekte. Hoewel ze vlotter in slaap dommelen, dutten ze minder diep. Een slechte nachtrust kan voor een keertje geen kwaad. Maar als honden geregeld minder diep slapen, kunnen volgens de onderzoekers gedragsproblemen de kop opsteken. Vergeet niet straks je hond een nachtzoen en extra knuffels te geven voor het slapengaan.

Foto: Shutterstock

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]