Spaanse galgo

Bestel hier het nummer over de Spaanse galgo

Advertentie

“Ondanks alles wat de Spaanse galgo heeft meegemaakt, blijft hij een van de liefste honden”

Snelheidsduivel en sofaqueen

Het gaat de Spaanse galgo niet voor de wind in zijn thuisland. Nochtans heeft deze sierlijke windhond een prachtig karakter. Mits je hem voldoende liefde geeft, is hij allesbehalve veeleisend. Een spurtje, een siësta en een sofa, meer hoeft dat niet te zijn!

WAT WETEN WE OVER ZIJN VERLEDEN?

Wie diep genoeg in de sprekende ogen van een Spaanse galgo verdrinkt, leest een verhaal. Een verhaal dat je meeneemt naar een ver verleden. Zo’n 600 jaar voor onze tijdrekening staken de voorouders van de galgo met de Kelten de Pyreneeën over. Zo kwamen deze slanke honden terecht in Spanje. Doorheen de eeuwen bleven deze razendsnelle windhonden en hun nakomelingen een vaste waarde op het Spaanse vastenland. Ze werden ingezet bij de hazenjacht, een sport die populair werd bij de aristocratie. Gaandeweg werd de Spaanse galgo steeds meer bejubeld de adel. Destijds was er zeer veel respect voor de Spaanse galgo. Er bestonden zelfs wetten die het doden of stelen van een galgo strafbaar maakten.
Met een galgo haal je niet enkel een supersnelle hond in huis, ook een stukje Spaans erfgoed. Je zou denken zo’n hond in zijn thuisland op handen wordt gedragen. Helaas staat die gedachte in schril contrast met de realiteit. Op het platteland wordt vandaag de galgo nog steeds ingeschakeld voor de jacht op hazen. De meeste jagers zien de galgo niet als een huisdier, maar als een “gebruiksvoorwerp”. Gevolg: galgo’s worden vaak slecht behandeld. 
Het begint al in de puppyperiode. Galgofokkers selecteren beloftevolle puppy’s voor de jacht en rest van het nest wordt gedumpt. De geselecteerde jachthonden zijn meestal geen lang leven beschoren. Slecht presterende galgo’s worden geslagen of geschopt. En wanneer de hond “te oud” is (in de ogen van een jager is dat rond de leeftijd van 2 à 3 jaar) wordt hij afgedankt. In Spanje heerst de gruwelijke folkloristische traditie om slecht presterende jachthonden te mishandelen. Ja, je leest dit goed: mishandeling als traditie… Onbegrijpelijk. Vreselijk. Maar helaas dagelijkse kost. Deze jachthonden worden opgehangen aan een boom, uitgehongerd, in waterputten gesmeten of verminkt.

In de steden en bij de jongere generaties groeit het bewustzijn rond dierenwelzijn. Honden worden vaker gezien als een deel van het gezin. Maar in rurale regio’s en kleine dorpjes blijft men de afschuwelijke tradities in stand houden.
Er worden gelukkig steeds meer rescueorganisaties opgericht die zich het lot van de galgo’s aantrekken. Ze vangen niet enkel straathonden op, maar kopen ook viervoeters vrij uit de perrera’s. Dat zijn dierenasielen van lokale overheden, waar honden na een bepaalde tijdsduur (soms wekelijks) worden geëuthanaseerd. Daarom worden ze ook wel “dodingsstations” genoemd. De rescueorganisaties verzorgen de honden en zoeken een nieuwe thuis voor hen, hetzij in het binnenland, hetzij in landen als Frankrijk, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Duitsland en België. En zo vinden vele galgo’s hun weg naar onze woonkamers. En dan in het bijzonder naar onze sofa’s, want ondanks dat de Spaanse galgo een van de snelste viervoeters uit hondenland is, is hij thuis vooral een couch potato.

WIE NIET WEG IS, IS GEZIEN

De Spaanse galgo is een opvallende verschijning, met zijn gestroomlijnd lichaam. Een lichaam gebouwd voor snelheid. Zijn flexibele ruggengraat, zijn grote hart, zijn slanke figuur en lange poten laten hem toe om aan topsnelheden te galopperen. Net door die aparte lichaamsbouw kan de galgo niet volledig gaan zitten. Zijn achterwerk blijft altijd een beetje boven de grond zweven.
De Engelstalige term voor windhond is “sighthound” en dat is geen toeval. De jachttechniek van windhonden is gebaseerd op hun zicht en snelheid, terwijl brakken en hounds eerder een beroep doen op hun reuk- en uithoudingsvermogen om een prooi te vangen.
De Spaanse galgo heeft een uitstekend gezichtsvermogen. Hij heeft bijna letterlijk alles gezien. Door de positie van zijn ogen op zijn lange, smalle kop heeft hij een gezichtsveld van 270 graden. Hij kan dus achter zijn eigen kop zien. Ter vergelijking: het zicht van de mens reikt zo’n 140 meter in de breedte.

Advertentie
BELANGRIJK: EEN GOEDE SOFA!

Ondanks alles wat de Spaanse galgo werd aangedaan, blijft hij een van de liefste hondenrassen ter wereld. Hij is bijzonder zachtaardig en zou geen vlieg kwaad doen. De galgo is een aanhankelijke hond die veel affectie toont.
De siësta is een belangrijk onderdeel van de galgodag. Een groot misverstand is dat de Spaanse galgo een zeer actieve hond is waarmee je iedere dag urenlange wandelingen moet maken. Met wat uitrazen op de losloopweide en enkele korte wandelingen zijn veel galgo’s al tevreden. Andere galgo’s vinden het dan weer fijn om mee te gaan joggen of een lange wandeling in het bos te maken. Eigenlijk zijn het gemakkelijke honden: ze stellen zich flexibel op en leven op hetzelfde tempo als hun baasje. Zolang ze maar vaak genoeg de kans krijgen om hun pootjes eens voluit te kunnen strekken.

 
VAN NUL

De meeste galgo’s die vanuit Spanje overvliegen naar hun nieuwe thuis, kennen nog niets. Van zindelijkheid en de basiscommando’s tot alleen thuisblijven en aan de leiband lopen: wees voorbereid om van nul te beginnen.
Een misverstand is dat alle galgo’s zielige, angstige kneusjes zijn, waar je geen plezier mee kan maken. Dat is allesbehalve waar! Een galgo die geen nare dingen heeft meegemaakt is een vrolijke viervoeter, opgewekt gezelschap in huis. En zelfs getraumatiseerde galgo’s kunnen openbloeien tot enthousiaste gekkerds wanneer ze in een gezin leven en ondergedompeld worden in een bad van liefde en vertrouwen.

GEK OP GEZELSCHAP

Social distancing? Daar heeft de galgo niet veel kaas van gegeten. Thuis vlijt hij liefst van al dicht tegen zijn baasje aan en op de hondenweide loopt hij meteen naar zijn soortgenootjes toe. Ten opzichte van kinderen is de galgo tolerant. Wordt het hem toch te veel, dan gaat hij opnieuw voor de exit-strategie: hij wandelt gewoon weg.
Tegenover onbekende mensen stellen de meeste galgo’s zich terughoudend op. Bovendien hebben sommige galgo’s traumatiserende ervaringen opgelopen waardoor hun vertrouwen in de mensheid een beetje zoek is. En hoe zit het met die andere viervoeters, katten? De ene galgo kan wel met katten, de andere niet. Andere, kleinere huisdieren zoals cavia’s, konijnen, hamsters en chinchilla’s kan je om voor de hand liggende redenen maar beter alleen laten met de galgo.

KOUKLEUM

In zuiderse landen kan het zandvliegje heel wat narigheid opleveren. Dit insectje kan leishmania overdragen op honden. Leishmania is een parasiet die leishmanasis veroorzaakt, een complexe infectieziekte met een grillig verloop. Leishmania is ongeneeslijk, maar medicijnen kunnen de symptomen onder controle houden.
Een aandachtspunt bij de galgo is zijn gebrek aan een ondervacht en onderhuids vetweefsel. Bijgevolg is hij een echte koukleum. In de winter kan een warm jasje nodig zijn.

Tekst: Evi Maveau
Foto’s: © Shutterstock

Grootte
groot
reuen: 62 – 70 cm
teven: 60 – 68 cm

Gewicht
20 – 30     kg

Levensverwachting
12 – 14     jaar

Vachtverzorging
weinig

Karakter
meegaand, zachtaardig, rustig, lief, speels

Bewegingsbehoefte
matig

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]