Stress van de stofzuiger:

HONDEN KUNNEN BANG ZIJN VAN ALLEDAAGSE HUISHOUDELIJKE GELUIDEN

Advertentie

Een studie toont aan dat hondenbaasjes vaak de angsten van hun hond onderschatten.

We weten allemaal dat honden bang kunnen zijn van plotse, luide geluiden, zoals vuurwerk, een knal of onweer. Maar onderzoekers van de Universiteit van Californië – Davis hebben ontdekt dat ook alledaagse huishoudelijke geluiden een grote bron van stress zijn voor onze kwispelende vrienden. Geluiden die wij amper opmerken, zoals het geluid van een microgolfoven, kunnen hen behoorlijk van de kaart brengen. 
Vooral luide, intermitterende geluiden met een hoge frequentie triggeren een stress-respons, zoals bijvoorbeeld de batterijwaarschuwing van een rookdetector. 

De studie toont ook aan dat baasjes vaak de angsten van hun hond onderschatten. De voornaamste reden? Ze slagen er niet in om de lichaamstaal van hun hond te interpreteren.
Wanneer een hond duidelijke signalen van angst vertoont – zoals beven, zich terugtrekken en ineenkrimpen – beseffen de meeste mensen wel dat er iets speelt. Maar subtielere signalen worden vaak niet opgemerkt: hijgen, aan de lippen likken, verstijven of het hoofd wegdraaien.
Onderzoekers trokken deze conclusie na een rondvraag bij 386 hondeneigenaars en na het bestuderen van 62 onlinevideos waarin honden reageren op huishoudelijke geluiden. In de filmpjes waren de meeste baasjes geamuseerd door de reactie van hun hond, terwijl ze eerder bezorgd zouden moeten zijn om het welzijn van hun hond. 

Advertentie

De onderzoekers hopen met hun studie mensen aan het denken te zetten, zodat ze in de toekomst proberen hun honden niet bloot te stellen aan stresserende geluiden.

Foto: © Shutterstock

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]