Tips bij tropische temperaturen

tips warmte hond

‘Feeling hot hot hot!’ Het lied van de Caribische muzikant Arrow uit de eighties omschrijft hoe wij ons dezer dagen voelen. Onze viervoeters zijn nog kwetsbaarder voor de hitte: zij kunnen immers niet zweten! Met deze tips maak je het zo aangenaam mogelijk voor je beste vriend.

Advertentie

Zorg voor schaduw en verkoeling
Honden zijn net kinderen: ze hebben niet altijd door dat het in de zon te heet is. Voorzie voldoende schaduwrijke plekjes of houd je hond desnoods binnen bij extreme temperaturen. Of schaf een koelmat of –halsband aan. En uiteraard: zorg voor voldoende drinkwater.

Maak een hondenijsje
Ook honden eten graag ijsjes. Maak je eigen hondenijsjes door ijsblokjesvormen te vullen met water en hondensnoepjes, met zelfgemaakte kipbouillon (bouillonblokjes uit de winkel bevatten te veel zout) of door wat ijs te mixen met vis uit blik.

Pas op met hete ondergronden
Honden wandelen de hele tijd op hun blote poten. Bij warm weer kan dat pijnlijk zijn: ondergronden als zand, beton of asfalt worden snel te heet. Als het buiten 25°C is, warmt asfalt op tot wel 50°C. Bij tropische temperaturen boven 30 graden halen harde ondergronden wel temperaturen van meer dan 60°C: heet genoeg om een ei op te bakken en dus veel te heet om op je blote voeten of poten op te wandelen. Vooral honden met roze voetkussentjes zijn gevoeliger voor blaren of brandwonden. Laat je hond wandelen op koele ondergronden zoals gras of bospaadjes die in de schaduw liggen. Of trek hem speciale hondenschoentjes aan.

TIP: Check op voorhand of de ondergrond niet te warm is. Als je je handpalm op de grond kan leggen zonder dat het pijn doet, is de ondergrond geschikt.

Laat je hond nooit in de auto achter!
Een wagen in de zon verandert binnen de kortste keren in een microgolfoven. Buiten 21°C? Na tien minuten is het in de wagen al 31°C en na een half uurtje 40°C. Hetzelfde geldt voor tenten, serres en caravans. Laat je hond nooit of te nimmer in zo’n sauna achter!

Wees waakzaam bij ‘risicohonden’
Honden kunnen niet zweten. Ze kunnen warmte enkel afvoeren via hun voetzolen of door te hijgen en raken dus snel oververhit. Bepaalde risicogroepen zijn nog kwetsbaarder: senioren, puppy’s, honden met korte snuiten of overgewicht en honden die een donkere of dikke vacht hebben. Wees extra waakzaam bij deze honden.

Laat de work-outs achterwege
Vermijd lichamelijke inspanningen bij warm weer. Wandel ’s morgens heel vroeg of ’s avonds laat, wanneer het minder warm is.

Advertentie

Gebruik eventueel zonnecrème
Je kan je hond insmeren met speciale zonnebrandcrème op lichaamsdelen waar hij weinig vacht heeft, zoals de liezen, de buik, de oorschelpen en de neus. Kortharige of witte honden zijn gevoeliger voor zonnebrand.

Handel snel bij oververhitting
Een oververhitte hond kan je herkennen aan de volgende symptomen: koorts, hevig hijgen, sloomheid of zelfs spierverlamming, braken, overmatig kwijlen en bewusteloosheid. Wanneer je denkt dat jouw hond oververhit is, bel dan zo snel mogelijk de dierenarts. Verplaats in de tussentijd meteen je hond naar een plekje in de schaduw en koel hem geleidelijk af: breng koel water aan op de borst, de liesstreek, de mond en de poten. Heel belangrijk is dat je nooit zomaar een ijskoude doek of water over je hond gooit. Op die manier worden de hersenen gestimuleerd om het lichaam net op te warmen. Geef daarnaast je hond kleine slokjes vers, lauw water zodat zijn lichaam van binnenuit afkoelt.

Vergeet niet om ook te genieten!
Warm weer is niet enkel kommer en kwel: je kan ook ongelofelijk veel (water)plezier beleven! Ga samen met je beste vriend zwemmen, zet een zwembadje in de tuin en leg er balletjes in of doe samen waterspelletjes. Have fun!

 

Foto’s: Shutterstock

 

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]