Wat als je hond opdringerig is?

Hondengedragstherapeut Judith Fick geeft raad

Honden kunnen in bepaalde situaties erg volhardend zijn. Blijven aandringen bij jou of bij soortgenoten bijvoorbeeld. Hoe ga je als hondeneigenaar om met een hond die opdringerig gedrag vertoont?

Advertentie

Wat als je hond blijft aandringen? Sommige honden reageren niet op de subtiele signalen van anderen die aangeven dat ze geen zin hebben. Een opdringerige hond zal dus niet opgeven als hij genegeerd wordt. Sterker nog: mogelijk gaat hij zelfs nog harder aandringen, bijvoorbeeld door te gaan blaffen of happen. Dit gedrag zie ik vaak bij honden in de puberteit. De ene puberhond vertoont dit meer dan de andere, maar het is gedrag dat past bij deze leeftijdsfase.

Escalatie
Honden kunnen ook blijven aandringen bij soortgenoten. Sommige honden hebben echt een “bord voor hun kop”. De signalen van een andere hond, die duidelijk aangeeft geen zin te hebben in interactie, gaan totaal aan hen voorbij. Is je hond opdringerig naar soortgenoten? Laat hem dan niet begaan. De interactie kan escaleren, waardoor de andere hond agressief kan reageren om jouw aandringende hond te doen stoppen. Grijp dus zelf op tijd in en haal je hond uit de situatie. Je kunt het gevoel hebben dat je hond nooit zal leren hoe hij goed met soortgenoten moet omgaan, maar met de juiste training kun je het opdringerige gedrag van je hond zeker veranderen. Je zult hier zelf wel een actieve rol in moeten spelen. 

‘Laat je hond niet begaan als hij zich opdringt aan een soortgenootje.
De andere hond kan agressief reageren om de jouwe
te doen stoppen’

Hoe grijp je in?
Laat je hond duidelijk weten wat je van hem wilt en laat je vooral niet verleiden om hem uiteindelijk toch zijn zin te geven als hij blijft doordrammen. Doe je dit wel, dan zal hij vooral leren dat hij moet blijven zeuren, omdat jij dan uiteindelijk wél toegeeft. Ik vergelijk het weleens met een kind dat zeurt om een koekje. Zeg je drie keer “nee” en uiteindelijk “ja”, dan leert het kind vooral dat zeuren loont. Wees dus resoluut en duidelijk. Blijft je hond aandringen, dan kan wegstappen ook een goede oplossing zijn. Corrigeren van het gedrag leidt vaak enkel tot meer discussie, dus laat je niet gek maken. Je kunt je hond iets geven waar hij blij mee is zodra hij het gedrag vertoont dat je wél van hem wilt. Zoals bij iedere training, wil je je hond belonen voor gewenst gedrag. Dit zorgt ervoor dat dat gewenste gedrag toeneemt, precies zoals je dat wilt. Bij interactie met andere honden betekent dit dat je je hond bijvoorbeeld leert dat hij een andere hond wél mag begroeten als hij die hond op de voor jou gewenste manier tegemoet treedt. Rustig en met respect dus. Zodra je hond de andere hond bespringt, betekent dat “einde spel en plezier”. Een hond wiens grootste wens het is om met andere honden te spelen, zal op die manier leren hoe jij wilt dat hij zich gedraagt. Welk gedrag hem iets goeds oplevert en welk gedrag hem niet dichter bij zijn doel brengt. 

Respectloze interactie
Een hond die niet goed reageert op (subtiele) signalen van een andere hond, is eigenlijk onbeleefd in zijn interactie. Laat je hond nooit doen, als hij een andere hond zomaar bespringt of ondersteboven rent. Je wilt je hond leren om respectvol om te gaan met andere honden. Dit kan betekenen dat je je hond aangelijnd uitlaat, zolang je hem los van de lijn nog niet (voldoende) onder controle hebt. Kies zijn speelmaatjes zorgvuldig. Honden met dezelfde (lompe) speelstijl kunnen leuk met elkaar spelen. Maar kijk altijd goed of de honden het spel allebei even leuk vinden. Leuk spel is altijd wederkerig. Dat wil zeggen: de honden initiëren om beurten het spel. Twijfel je of de honden leuk spelen? Stop de hond die volgens jou het vaakst het spel initieert en kijk wat de andere hond doet. Zoekt die opnieuw toenadering tot de hond die je gestopt hebt of niet? In dat laatste geval is het spel afgelopen. Leuk spel is altijd een wisselwerking en moet van twee kanten komen. 

Advertentie

‘Een hond die niet goed reageert op de signalen van een andere hond, is eigenlijk onbeleefd’

Castratie?
Een hond die de (subtiele) communicatie van andere honden niet oppikt, laat je niet spelen met een soortgenootje dat bijvoorbeeld een stuk kleiner, ouder of angstiger is. Houd dus altijd rekening met het welzijn van andere honden. Wanneer een hond zich knullig gedraagt, wordt bij een reu al snel geroepen dat de hond beter gecastreerd kan worden. Het is goed om je bewust te zijn van het feit dat honden zich vaak onbeholpen gedragen, omdat ze niet goed weten hoe ze met andere honden moeten omgaan. Een reu die op andere honden rijdt, kan dit ook doen vanuit spanning. Rijden is namelijk ook vaak een uiting van spanning. Wanneer een hond zich onbeholpen gedraagt vanuit onzekerheid, wat zeker niet ondenkbaar is, dan kan castratie een nadelig effect hebben. Bedenk dat castratie alleen hormoongestuurd gedrag beïnvloedt. Castratie zorgt dus niet per definitie voor beter gedrag bij een hond. De juiste training doet dat wel. 

Meer weten over hondengedrag?
Hondentaak.nl

Tekst en foto’s: Judith Fick

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]