WOEF EN WEG: Op reis met je hond

vakantie

Foto’s: © Shutterstock

Advertentie

Oost, west, woef op quest! Reizen wordt nog leuker als je kwispelende kameraad mee mag. Maar niet alle hondenrassen zijn overal welkom. En een ander land betekent andere regels, ook voor honden. Wij zetten alle aandachtspunten op een rijtje voor 13 populaire doggy destinations.

Hoera, de hond gaat mee op vakantie! Spannend! Vergeet niet dat er in een ander land andere regels kunnen gelden. Zo zijn niet alle hondenrassen overal welkom. Sommige landen hebben specifieke regels, bijvoorbeeld rond het dragen van een muilkorf. En let op: andere parasieten kunnen het op je hond gemunt hebben.Daarom sommen we de belangrijkste aandachtspunten op voor 13 populaire reisbestemmingen.

Algemene regels
Bij het opstellen van dit overzicht zijn we ervan uitgegaan dat je vanuit België of Nederland afreist. Naar welk land van deze lijst je ook overweegt te reizen, je hond moet altijd gechipt zijn, geregistreerd zijn en een Europees dierpaspoort bezitten (neem dat ook steeds mee!). Een vaccinatie tegen rabiës (hondsdolheid) is verplicht wanneer je met je hond naar het buitenland gaat. Als het de eerste keer is dat de hond gevaccineerd wordt tegen rabiës, moet dat minstens 21 dagen voor het vertrek gebeuren. Daarna moet hij, zoals het vaccinatieschema dat voorschrijft, periodiek opnieuw gevaccineerd worden. Over het algemeen geldt daarom ook dat honden pas de grens over mogen als ze minstens 15 weken oud zijn, omdat het rabiësvaccin pas vanaf de leeftijd van 12 weken mag gegeven worden en pas 21 dagen later volledig werkzaam is. Binnen de EU mag je per persoon maximaal vijf honden meenemen: als je meer dan vijf honden meeneemt, val je onder “commercieel transport” en gelden er andere regels. In veel landen is een muilkorf verplicht op het openbaar vervoer, soms zelfs voor bepaalde hondenrassen in het openbaar. Better safe than sorry: neem er voor de zekerheid eentje mee en train je hond op voorhand om een muilkorf te dragen.

Parasieten
Vlooien, teken en spoelwormen komen zowat overal in Europa voor. In de meeste Europese landen kan je hond ook besmet raken met lintwormen, zoals de vossenlintworm, en hartwormen. Trek je meer richting het zuiden, dan kan je hond door een zandvlieg de infectieziekte leishmaniasis oplopen. Laat je dierenarts weten naar welk land je op reis gaat en vraag vooraf tegen welke parasieten je je hond moet beschermen.

hond reizen

Doggy destinations

1. LUXEMBURG

Het is vlakbij en toch waan je je er op een verre vakantiebestemming. Prachtige natuur, pittoreske stadjes en slingerende wegen door het groen. Outdoorliefhebbers kunnen hun hartje ophalen in het Mülltertal, dat ook wel “Klein-Zwitserland” wordt genoemd. Je wandelt er tussen mystieke rotsformaties en komt zelfs romantische watervallen tegen. Ook Eislek, bekend als de “Luxemburgse Ardennen”, staat garant voor kilometers wandelplezier met Max.
Medisch: Een inenting tegen hondsdolheid (rabiës) is verplicht.
Verboden hondenrassen: De staffordshirebullterriër, de Amerikaanse stafford, de tosa, pitbull, (Engelse) mastiff en de boerboel worden in Luxemburg gezien als “gevaarlijke honderassen”. Hetzelfde geldt voor honden die geen stamboom hebben, maar wel lijken op bovenstaande rassen. Al bovenstaande honden mogen het land niet in, tenzij de eigenaar én de hond een specifieke cursus volgen en er een vergunning wordt aangevraagd, iets wat voor een vakantie of weekendje weg niet haalbaar is. Deze honden moeten bovendien gecastreerd zijn. 

2. DUITSLAND

Guten Tag! Duitsland is een hondvriendelijke vakantiebestemming. Wie niet ver wil rijden, kan de Eifel overwegen: prachtige landschappen die gevormd zijn door vulkanische activiteit, kratermeren en groene heuvels. En als kers op de taart een stadje dat wel uit een sprookje lijkt te komen: Monschau. Ook ideaal voor een (verlengd) weekendje weg is de Moezelstreek, waar je wijntjes kan proeven en kan ronddwalen in pittoreske dorpjes.
Het Zwarte Woud is dan weer een aanrader voor een wandelvakantie: dichtbegroeide bossen, de hoogste watervallen van Duitsland en spectaculaire hangbruggen.
Medisch: Een vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës) is verplicht.
Verboden hondenrassen: In Duitsland mag je met bepaalde hondenrassen niet langer dan vier weken verblijven. Dit geldt voor de Amerikaanse stafford, de bullterriër, de staffordshirebullterriër, de pitbull en kruisingen met deze rassen. Voor deze honden moeten er specifieke documenten worden meegebracht.
In sommige deelstaten vallen nog meer honden onder de regelgeving voor “gevaarlijke hondenrassen”, zoals onder andere de (bull)mastiff, de tosa, rottweiler, Argentijnse dog, fila Brasileiro, mastin Español, Amerikaanse buldog, cane corso, mastino napoletano, bandog, presa Canario, bordeauxdog, ca de bou, kangal en de Kaukasische owcharka. Een overzicht van welke rassen waar verboden zijn, is te vinden op de website van de douane: zoll.de. Gemeenten kunnen ook nog extra regels hebben.
Extra regelgeving: De regels rond de muilkorfplicht kunnen verschillen per deelstaat en zelfs per gemeente. 

3. FRANKRIJK

Kies je ervoor om met je hond te kuieren langs de krijtrotsen van Normandië of geniet je liever van de rust tussen de lavendelvelden in de Provence? Of ga je voor een avontuurlijke bergtocht in de Alpen? Frankrijk heeft voor ieder wat wils!
Medisch: Een vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës) is verplicht. Trek je naar het zuiden? Bescherm dan je hond tegen leishmania.
Verboden hondenrassen:
Frankrijk heeft twee categorieën van “gevaarlijke honden”.
Onder categorie 1 vallen honden zonder FCI-stamboom die qua uiterlijk lijken op de Amerikaanse stafford, boerboel, mastiff, pitbull en tosa. Deze honden zijn verboden in Frankrijk. Je mag met deze honden dus ook niet Frankrijk doorreizen.
Onder categorie 2 vallen honden met een officiële stamboom van het ras Amerikaanse stafford, tosa, rottweiler en kruisingen die op een rottweiler lijken. Honden van categorie 2 zijn alleen toegelaten onder strikte voorwaarden. Zo moeten de eigenaars onder andere een (Franstalige) cursus volgen en moet er een gedragstest van de hond worden afgenomen. Het kost veel tijd en moeite om aan deze voorwaarden te voldoen, niet realistisch dus voor een tripje naar Frankrijk. Wie toch met een “verboden hond” naar Frankrijk reist, riskeert dat het dier in beslag wordt genomen. 

hond reizen

4. OOSTENRIJK

Jodelajiti! Hoort je hond de bergen al roepen? Met zijn besneeuwde bergtoppen, dichtbegroeide bossen  en prachtige bergmeren heeft Oostenrijk alles in huis voor honden(baasjes) die van het buitenleven houden.
Medisch: Een vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës) is verplicht.
Verboden hondenrassen: In sommige deelstaten gelden er extra regels voor bepaalde hondenrassen. Het gaat dan onder andere om de Amerikaanse stafford, bulterriër, staffordshirebulterriër, mastino napoletano, mastin español, fila brasileiro, (bull)mastiff, tosa, pitbull, rottweiler, dogo argentino, ridgeback en de bandog. Deze bijkomende regels kunnen gaan van een muilkorfplicht of verplichte training tot  een volledig verbod. Best ga je dus van tevoren na bij de lokale autoriteiten van de deelstaat die je wil bezoeken welke regels er gelden voor jouw hondenras.
Extra regelgeving: Op kabelbanen en skiliften kan een muilkorf verplicht zijn. Een muilkorf kan ook verplicht zijn op openbare plaatsen voor bepaalde hondenrassen. 

5. SPANJE

In de koudere maanden is het er heerlijk overwinteren, maar in de zomer is het al snel te warm voor veel honden. Gelukkig zijn er verschillende hondenstranden waar je viervoetig vriendje vrij kan rennen en plonsen. Verkoeling vind je ook in de bergen, zoals bijvoorbeeld in de Pyreneeën of de minder bekende Picos de Europa.
Medisch: Een vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës) is verplicht. Bescherm je hond ook tegen leishmania.
Verboden hondenrassen: In Spanje gelden er strikte regels voor honden die er onder de categorie “potentiëel gevaarlijke honden” vallen. Dat zijn onder andere de pitbull, Amerikaanse stafford, rottweiler, Argentijnse dog, tosa, akita inu en kruisingen van deze honden. Ook honden die bepaalde (fysieke) kenmerken hebben vallen daaronder. Voor zulke honden geldt onder andere een muilkorfplicht en moet je een bepaalde vergunning hebben.
Extra regelgeving: In sommige regio’s moeten honden boven de 20 kilogram een muilkorf dragen. Een muilkorf kan ook verplicht zijn voor “potentieel gevaarlijke honden”. 

Advertentie

6. ITALIË

Van plonsen in het Gardameer tot bergwandelingen in de Dolomieten. Of even helemaal tot rust komen in Toscane en genieten van een gelato terwijl je met de hond door een gezellig dorpje slentert. Waar jij en je hond ook het meest van genieten, de kans is groot dat je het in Italië vindt.
Medisch: Een vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës) is verplicht. Bescherm je hond ook tegen leishmania.
Verboden hondenrassen: Alle honden zijn toegestaan.
Extra regelgeving: Je moet altijd een muilkorf op zak hebben. 

7. GROOT-BRITTANNIË (Engeland, Schotland en Wales)

Groot-Brittannië is het walhalla voor hondenliefhebbers: ze zijn er super hondvriendelijk! Viervoeters zijn er bijna overal welkom: in de meeste pubs, restaurants en hotels. Terrasje doen? Op de kaart staan er vaak ook opties voor je trouwe vriend, zoals een puppachino of een hondenijsje.
Medisch: Een vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës) is verplicht. Honden moeten minimaal 24 uur en maximaal 120 uur voor aankomst in Groot-Brittannië door een dierenarts behandeld worden tegen de vossenlintworm (echinococcus multilocularis). De naam en fabrikant van het ontwormingsproduct, het tijdstip en de datum van de behandeling, handtekening en stempel van de dierenarts moeten door de dierenarts in het hondenpaspoort worden geregistreerd.
Verboden hondenrassen: Bepaalde hondenrassen mogen Groot-Brittannië niet binnen: de dogo Argentino, fila brasileiro, pitbull, tosa en de XL bully en honden die hierop lijken.
Extra regelgeving: Je moet vooraf een verklaring invullen waarin staat dat je je hond niet zult verkopen of weggeven in Groot-Brittannië. Een modeldocument vind je op gov.uk. Honden mogen alleen met specifieke veerdiensten en via bepaalde havens Groot-Brittannië inreizen. Honden zijn niet welkom op de
Eurostar-treinen, maar mogen wel via de Eurotunnel Le Shuttle reizen. Je rijdt dan met je auto in een treinwagon en blijft gedurende de oversteek van het Kanaal, die zo’n 35 minuten duurt, in je voertuig zitten. Vergeet niet dat je sinds 2021 ten gevolge van de Brexit zelf een internationaal paspoort (“reispas”) nodig hebt voor Groot-Brittannië. 

hond strand

8. NOORWEGEN

Gletsjers, fjörden, ongerepte natuur en prachtige landschappen: Noorwegen is hét vakantieland voor natuurliefhebbers. In Noorwegen is wildkamperen onder bepaalde voorwaarden op veel plekken mogelijk, ideaal voor trektochten of kampeertrips. In het nationale park Jotunheimen wandel je met je hond op avontuurlijke bergpaden en in Bergen smul je verse vis in de kleurrijke haven.
Medisch: Een vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës) is verplicht. Honden moeten minimaal 24 uur en maximaal 120 uur voor aankomst in Noorwegen door een dierenarts behandeld worden tegen de vossenlintworm (echinococcus multilocularis). De naam en fabrikant van het ontwormingsproduct, het tijdstip en de datum van de behandeling, handtekening en stempel van de dierenarts moeten door de dierenarts in het hondenpaspoort worden geregistreerd.
Verboden hondenrassen: Bepaalde hondenrassen mogen Noorwegen niet in: Amerikaanse stafford, dogo argentino, fila brasileiro, pitbull, tosa, Tsjechoslowaakse wolfhond en kruisingen van een hond met een wolf. Voor honden die op deze hondenrassen lijken of er een kruising van zijn, kan je best officiële stamboompapieren meenemen om het tegendeel te bewijzen.
Extra regelgeving: Bij het oversteken van de grens moet je je hond aanmelden bij de douane. Je moet een geschreven verklaring meenemen waarin staat dat je je hond niet gaat verkopen of weggeven in Noorwegen.
Sinds 2018 heeft Noorwegen nieuwe regelgeving om de invoer van zwerfdieren te voorkomen. Onder de noemer “zwerfdieren” vallen onder andere asielhonden, honden zonder eigenaar of honden met een onbekende achtergrond. Als je naar Noorwegen reist moet je kunnen aantonen dat je je hond al 6 maanden in je bezit hebt, of dat hij een officiële stamboom heeft. 

9. ZWEDEN

Ook hier komen avontuurlijke honden en hun baasjes aan hun trekken. In Zweden kan je suppen op de talloze meren of een kanotocht maken door de uitgestrekte natuur. En onderweg sta je misschien oog in oog met een rendier!
Medisch: Een vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës) is verplicht.
Verboden hondenrassen: Alle hondenrassen zijn welkom.
Extra regelgeving: Honden moeten aan de grens gemeld worden. Dit kan je ook online doen. 

10. SLOVENIË

Wandel met je woef rond het sprookjesachtige meer Bled, plons samen in de smaragdgroene Soča-rivier of trotseer de bergen van het Triglav Nationaal Park. Of breng een bezoekje aan de hoofdstad Ljubljana en laat je hond snuffelen in een van de vele parken.
Medisch: Een vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës) is verplicht. Bescherm je hond ook tegen leishmania.
Verboden hondenrassen: Alle hondenrassen zijn welkom. 

11. TSJECHIË

Van de prachtige hoofdstad Praag tot charmante dorpjes en adembenemende nationale parken: in Tsjechië kunnen zowel cultuur- als natuurliefhebbers hun hartje ophalen!
Medisch: Een vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës) is verplicht.
Verboden hondenrassen: Lokaal kunnen er regels zijn voor bepaalde hondenrassen.

hond reizen

12. KROATIË

Laat je hond pootjebaden op een van de hondvriendelijke stranden van Dalmatië (ja ja, hier komt de Dalmatiër vandaan!), bewonder wondermooie watervallen in het nationaal park Krka of het nationaal park Plitvicemeren, of bezoek in Dubrovnik en Split de locaties waar scenes van Game of Thrones werden opgenomen.
Medisch: Een vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës) is verplicht. Bescherm je hond ook tegen leishmania.
Verboden hondenrassen: Pittbulls en kruisingen van pittbulls zijn niet toegelaten. Op veel plaatsen geldt een aanlijnplicht en ook een muilkorfplicht. Deze hondenrassen moeten in het openbaar aangelijnd zijn en een muilkorf dragen: de Amerikaanse stafford, Belgische herder, bullterriër, dobermann, Duitse herder, rottweiler, grote Japanse spitz, Japanse gevechtshonden, mastiff, Sarplaninac en kruisingen hiervan. De bordeauxdog en Napoletaanse mastiff moeten aangelijnd zijn, maar geen muilkorf dragen. Per stad of gemeente kunnen de regels verschillen.

13. ZWITSERLAND

Wandel in de buurt van de grootste gletsjer van de Alpen, bewonder de Matterhorn of bezoek de grootste waterval van Europa. In Zwitserland zal je viervoeter zich niet vervelen!
Medisch: Een vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës) is verplicht.
Verboden hondenrassen: Het is verboden om honden met gecoupeerde oren of staarten in Zwitserland te importeren. Uitzonderingen worden gemaakt voor een kort verblijf, zoals een vakantie. De douane beslist of er aan de criteria voor een uitzondering wordt voldaan. In sommige kantons zijn alle honden welkom, in andere kantons geldt er een verbod op bepaalde hondenrassen of worden er extra regels opgelegd voor deze rassen, bijvoorbeeld een verplichte opleiding voor hond en baas, een aanlijnplicht of een muilkorfplicht. Dat kan het geval zijn voor onder andere volgende hondenrassen: American bulldog, Amerikaanse stafford, Anatolische herdershond, beauceron, bordeauxdog, bullmastiff, bulterriër (ook de miniversie), cane corso, Centraal-Aziatische owcharka, dobermann, dogo Argentino, Duitse herdershond, fila Brasileiro, Groenendaler, Hollandse herdershond, Kaukasische owcharka, komondor, kuvasz, Lakense herdershond, mastiff, mastin Español, mastino napoletano, Mechelse herdershond, pitbull, presa Canario, rottweiler, sarplaninac, staffordshirebulterriër, Thai ridgeback, Tatrahond, Tervurense herdershond, Tibetaanse mastiff, tosa, Tsjechoslowaakse wolfhond, Zuid-Russische owcharka en kruisingen van deze rassen. Op deze website vind je een overzicht van de regels per kanton: tierimrecht.org.
Extra regelgeving: Je moet je hond melden aan de grensovergang. 

Opgelet! 

Regels kunnen altijd veranderen en deze tekst kan fouten bevatten. Het is aangeraden om voor je reis bij dierenarts of de ambassade van het land waar je naartoe wilt te checken wat de laatste stand van zaken is. We hebben ons best gedaan om zo zorgvuldig mogelijk na te gaan wat de algemene regels per land zijn, maar dit is slechts een beknopt overzicht en lokaal kunnen de regels anders zijn. 

 

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]