blauwalg hond

Zwemmen: opgepast voor blauwalg!

In de put van Nieuwkapelle in Diksmuide zijn blauwalgen waargenomen. Deze algen komen in de zomer geregeld voor in stilstaand water en zijn gevaarlijk voor je hond.

Enkele dagen geleden werden blauwalgen of cyanobacteriën aangetroffen in de put van Nieuwkapelle, een populaire zwemplek. Zwemmen en vissen is er nu verboden. De hond uitlaten in de buurt van de put wordt ook afgeraden.

Blauwalg herkennen
Wanneer het een lange tijd warm weer is, kan blauwalg plots explosief beginnen groeien in stilstaand water, zoals vijvers en zwemplassen. Op het wateroppervlak is dan een drijvende, olieachtige drab te zien, die blauwgroen tot roodbruin van kleur is.

De bacteriën groeien in stilstaand water bij warm weer
Blauwalgen vormen een blauwgroene tot roodbruine smurrie op het oppervlak

Gevaarlijk
Blauwalgen zijn gevaarlijk voor mens en dier. Vergiftiging gebeurt enkel door het drinken van besmet water en daarom zijn honden extra kwetsbaar voor een besmetting. Ze zwemmen immers met hun mond open en krijgen zo water binnen. Symptomen zijn ademhalingsmoeilijkheden, loomheid, diarree, braken, overmatig kwijlen en verlammingsverschijnselen. Als je hond onlangs is gaan zwemmen en bovenstaande symptomen vertoont, neem dan contact op met je dierenarts.

Foto’s: Shutterstock

 

Scroll to Top