246 XL-bully’s riskeren euthanasie als ze niet voor het eind van 2023 worden herplaatst

bully XL

Dierenwelzijnsorganisaties worstelen met een grimmig vooruitzicht. Als ze er niet in slagen om een thuis te vinden voor 246 XL-bully’s, moeten de dieren worden ingeslapen. Vanaf 31 december wordt het in het Engeland en Wales verboden om dit hondenras nog in huis te halen.

Advertentie

XL-bully’s die verblijven in dierenasielen in Engeland en Wales mogen vanaf 31 december dit jaar niet meer geadopteerd worden. Premier Rishi Sunak kondigde een verbod af na een reeks van bijtincidenten waarbij hondenras betrokken was en er gewonden of zelfs doden vielen. Het gaat om 246 honden, zo meldt de Britse krant Daily Mail.  

Advertentie
Wie zijn XL-bully wil houden moet zijn dier laten registreren en 92,40 pond betalen voor een certificaat. Daarboven gelden strenge eisen, onder andere een muilkorf- en castratieplicht. XL-bullybaasjes panikeren en laten hun hond in de steek of smeken hun dierenarts om in het hondenpaspoort de gegevens te veranderen in “staffords”. De overheid biedt eigenaren 200 pond aan voor de euthanasiekosten, als ze daarvoor opteren, maar opvangcentrum Blue Cross zei aan Sky News dat zo’n compensatie ‘de liefde en affectie van een geliefd huisdier niet kan vervangen’.
Opvangcentra kunnen een vrijstelling aanvragen om een bully-XL niet te moeten inslapen, maar dan moet het dier verplicht de rest van zijn leven in een kennel doorbrengen.
Sceptisch
Deskundigen zijn sceptisch over het verbod, vanwege de vage definities van het ras in de wet. De XL-bully is geen officieel hondenras en wordt niet erkend door de Fédération Cynologique (FCI) of American Kennel Club (AKC). Als er ruimte bestaat voor discussie of een hond al dan geen bully-XL is, levert dat handhavingsproblemen op. Dierenrechtenorganisaties opperen bovendien dat agressief gedrag in de eerste plaats te maken heeft met de training van de hond.
Bron: Daily Mail
Foto: © Shutterstock

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]