Doorheen de straten kuieren met een viervoeter die netjes aan de leiband loopt zonder te trekken en alleen maar aandacht heeft voor z’n baasje. Dat romantische beeld hebben we allemaal vooraleer we een hond in huis nemen. De realiteit kan ontnuchterend zijn. Sommige honden slepen hun eigenaar over het asfalt zodra ze aan de overkant van de straat een kat zien of zodra ze de geur van het hamburgerkraam op de markt opsnuiven. Andere viervoeters cirkelen rond hun baasje, dat net een hondendrol in een poepzakje probeert te verpakken, waardoor het baasje verstrikt raakt in de leiband en struikelt. De hond uitlaten kan leiden tot letsels. Soms zijn de verwondingen zelfs zo erg dat het baasje op de dienst spoedgevallen van het ziekenhuis belandt.
Tussen 2001 en 2020 analyseerden onderzoekers 422.659 patiënten die in de Verenigde Staten op spoed belandden na een incident tijdens het uitlaten van de hond. 6,9% van de patiënten had gebroken vingers: dat is het meest voorkomende letsel. Op de tweede plaats staat met 5,6% traumatische hersenletsels. Schouderverrekkingen en -verstuikingen zijn met 5,1% het derde meest voorkomende letsel. De meeste patiënten raakten gewond nadat ze vielen, omdat de hond aan de leiband trok of omdat ze struikelden over de leiband. 75% van de patiënten waren vrouwen.
65-plussers lopen een hoger risico op botbreuken tijdens het uitlaten van de hond. De meest voorkomende letsels bij deze leeftijdsgroep zijn traumatische hersenletsels en heupfracturen.
De onderzoekers merkten ook op dat het aantal ongevallen tijdens het uitlaten van de hond de afgelopen twee decennia is verviervoudigd. Een mogelijke verklaring is dat er sinds de coronapandemie meer mensen een hond in huis namen.
De resultaten van de studie werden gepubliceerd in Medicine & Science in Sports & Exercise
Foto: Shutterstock