Foxterriër

foxterriër
Het zijn kleine, kwispelende boefjes met pretoogjes en een pittige persoonlijkheid. Foxterriërs zijn energiek, ondeugend en slim. Een combinatie die grappige situaties oplevert. En dat zullen hun eigenaars beamen: een dag niet gelachen… dat komt niet voor met zo’n hondje in huis!

OORSPRONG

Dat er vandaag foxterriërs in onze woonkamers rondhuppelen, hebben we te danken aan Engelse jagers van een paar eeuwen geleden. De jacht op vossen was ooit een populair tijdverdrijf over het Kanaal. Aanvankelijk beschouwden boeren en landeigenaren het als een noodzaak. Vossen vormden een bedreiging voor boerderijdieren. Maar rond de achttiende eeuw groeide de vossenjacht uit tot een echte sport. Jagers vertrouwden op foxhounds om de vossen op te sporen. Zodra een vos in z’n hol dook om zich onder de grond te verstoppen, nam de foxterriër het werk over van de foxhound. De onverschrokken terriër viel het hol binnen en dreef de vos eruit of doodde het dier. Je moet het maar durven: in een tunnel onder de grond kruipen, in een onbekende wereld die bewaakt wordt door een gevaarlijk roofdier dat zichzelf met hand en tand verdedigt… De jager bleef veilig bovengronds. In het hol moest de foxterriër in z’n eentje alle beslissingen maken. Zelfstandigheid zit in zijn DNA. En dat merken foxterriërbaasjes nog tot op de dag van vandaag.
Er zijn twee varianten binnen het ras: de draadharige en de gladharige. De draadharige foxterriër kwam van pas op uitdagend terrein met een dichte begroeiing. Zijn vacht zorgde ervoor dat hij minder snel verwond raakte door takken of doornen. Sinds 2005 is de jacht op vossen in Engeland verboden. Niet dat de foxterriër daar allicht veel van ondervindt, want het hondenras is al decennialang populair als huishond.

Advertentie

RASKENMERKEN

Er zijn maar weinig honden die er zo elegant én atletisch uitzien als de foxterriër. Hij is compact gebouwd en uiterst wendbaar. Een ideale sporthond dus. Zijn bijzondere hoofd en gedistingeerde blik geven hem dan weer een aristocratische flair. Geen wonder dat de foxterriër zo populair is op hondenshows!
Door zijn naar voren gevouwen, v-vormige oren is de foxterriër niet enkel sierlijk, maar heeft hij ook een sterke schattigheidsfactor. Tel daar zijn levendige, ondeugende blik nog eens bij en het plaatje is compleet. Zijn staart is hoog aangezet, wordt rechtop gedragen en staat bijna nooit stil. Net zoals de foxterriër zelf dus!
Als je een foxterriër in volle vaart voorbij ziet razen, zie je enkel een witte bliksemschicht. Hij hond moest immers overwegend wit zijn om hem makkelijk te kunnen onderscheiden van een vos tijdens de jacht. Die witte vacht mag zwarte, bruine of zwart-en-bruine aftekeningen bevatten. Gladharige foxterriërs mogen volgens de rasstandaard ook volledig wit zijn. De gladharige foxterriër heeft een korte, platte haren. Zijn vacht heeft amper verzorging nodig. Zijn draadharige tegenhanger is bekleed met ruige, stugge, “krokant” aanvoelende haren. Een draadhaar aaien lijkt wel of je met je hand over een kokosmat gaat.

KARAKTER

De foxterriër is een typische terriër. Hij is alert, impulsief, slim en eigenzinnig. Dit levendige hondje zit vol energie! Niet alleen buiten snakt hij naar actie, ook in huis kan hij behoorlijk actief zijn. Samen tv-kijken op de sofa? Dat kan, zolang je ook maar eens een balletje werpt vanuit je luie zetel. Is hij niet aan het smeken om een spelletje, dan zal hij zich wel komen moeien met het huishouden. Hij inspecteert elke boodschappentas die het huis wordt binnengebracht, inspecteert of de vloer wel proper blijft terwijl z’n baasje kookt en slaat woest blaffend alarm bij elke kat of duif die de tuin betreedt. Waaks is hij wel. In die mate zelfs dat je geen deurbel meer nodig hebt. Ook als er getuinierd wordt is de foxterriër er als de kippen bij. Terwijl jij in de weer bent met zaadjes te planten, zal hij het onkruid wel wieden, want graven kan hij als de beste. Al maakt de foxterriër geen onderscheid tussen ongewenste plantjes en je moestuintje… Je hoort het al: de foxterriër is een zeer “aanwezige” hond. Maar dat is ook net een van zijn grootste charmes: met een foxterriër in huis zal je je niet snel alleen voelen.
Met een foxterriër samenwonen betekent ook veel lachen. Hij is brutaal, zelfverzekerd, speels en ondeugend. Bovendien is hij het type hond dat eerst doet en dan pas denkt. Hilariteit verzekerd! Een van zijn mooiste eigenschappen is zijn levensvreugde: hij leeft in het moment en geniet met volle teugen van wat er op dat moment van tel is.
Klinkt als een droomhond? Voor sommigen. Niet iedereen kan overweg met de pittige persoonlijkheid van de foxterriër. Hij kan nogal intens zijn en eist veel aandacht op. En dan hebben we het nog niet gehad over het geblaf… De foxterriër is van nature uit een vocale viervoeter. Ooit was dat een gewenste eigenschap. Tijdens de jacht op vossen, duidde hij zo aan waar de vos zich bevond. Kwam hij vast te zitten in een hol, dan moest hij blaffen alsof z’n leven ervan afhing, zodat de jager hem kon uitgraven. Vandaag beschouwen we overmatig geblaf als ongewenst gedrag. Dat de foxterriër je ervan op de hoogte brengt dat de buurman op zijn oprit parkeert, daar heb je wellicht geen behoefte aan. Bovendien heeft de foxterriër een luide, schelle blaf, die makkelijk voor overlast kan zorgen. Daarom kan je het blaffen best al op jonge leeftijd afleren, desnoods met de hulp van een hondentrainer.


OPVOEDING

De opvoeding van een foxterriër kan een uitdaging zijn. Deze hond is slim en leert snel, maar heeft een koppig kantje. Als baasje zit er dus maar één ding op: nog koppiger zijn dan je foxterriër. Ofwel: consequent zijn. Als je zetel verboden terrein is voor de hond, laat hem er dan nooit in, ook niet “voor één keertje”.
Dat de foxterriër zo eigenwijs kan zijn, heeft niets met “kwade wil” te maken. Als vossenjager moest hij nu eenmaal zelfstandig te werk gaan en in z’n eentje beslissingen nemen. Een foxterriër trainen doe je door hem op een speelse manier te motiveren. Deze hond is dol op spelletjes! En voorzie voldoende afwisseling tijdens de training, want de foxterriër verveelt zich snel.
Een intelligente, atletische hond zoals de foxterriër kan zowat elke hondensport beoefenen. Als er maar genoeg actie bij komt kijken. Snel en wendbaar als hij is, blinkt hij uit in agility en flyball. Maar hij kan zich ook uitleven in dogdance, canicross of treibball. Of wat dacht je van outdooractiviteiten, zoals hiking, suppen, trektochten of kajakken. De foxterriër gaat met plezier mee, als hij niet hoeft te peddelen.
De foxterriër heeft één grote passie: ballen! Groot, klein, ondergekwijld, half kapotgebeten… het maakt niet uit, zolang het nog enigszins rolt, gaat hij erachteraan! Is hij niet met z’n bal in de weer, dan is hij wel aan het spelen, lopen of zwemmen. Deze vurige viervoeter heeft veel beweging nodig. Een gebrek aan fysieke of mentale stimulatie kan leiden tot ongewenst gedrag, zoals overmatig blaffen, graven of spullen kapotbijten.

Advertentie

GEZONDHEID EN VERZORGING

Op vlak van gezondheid behaalt de foxterriër een grote onderscheiding. Dit hondenras heeft weinig last van allerlei kwaaltjes en kan makkelijk vijftien jaar oud worden. Net zoals bij veel andere kleine hondenrassen, zijn de knieën een aandachtspunt. Zo kan de foxterriër last hebben van patellaluxatie, een aandoening waarbij de knieschijf niet goed op zo’n plaats blijft zitten. Patellaluxatie kan je herkennen aan het typerende huppeltje, waarbij de hond een of meerdere passen hinkt met een van zijn achterpoten.
Nog een aandachtspunt is het gewicht van de foxterriër. Deze hond smult graag en gooit al zijn charmes in de strijd om nog een snoepje te ontfutselen. En nog eentje…  Aan het baasje de uitdaging om dat smekende snoetje te weerstaan!

LEVEN MET EEN FOXTERRIËR

Als je zijn gewicht wat in de gaten houdt, haal je met de foxterriër veel hond voor weinig kilo’s in huis. Hij is snel, luid, extravert en aanwezig. Maar met evenveel hevigheid als hij het leven aangaat, is hij loyaal aan zijn baasje. De bekendste foxterriër is wellicht Bobbie, het hondje van stripfiguur Kuifje. En net zoals Bobbie Kuifje overal vergezelt, gaat de foxterriër mee op al jouw avonturen. Al hoef je daarvoor geen drugssmokkelaars op de hielen te zitten in piramides of met een onderzeeër op zoek te gaan naar een schat. Met een uitstapje naar de markt of een namiddagje suppen op het meer is de foxterriër ook al zoet.

Kenmerken

Grootte: reuen: maximum 39 cm teven: iets kleiner dan reuen
Gewicht: 7 – 8,2 kg
Levensverwachting: 15 jaar
Vachtverzorging: gladhaar: weinig draadhaar: regelmatig borstelen en naar het trimsalon
Karakter:
  • levendig
  • speels
  • leergierig
  • dapper
Bewegingsbehoefte: veel
TEKST: Evi Maveau
FOTO’S: Shutterstock
Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]