Grote Zwitserse sennenhond

Grote Zwitserse sennenhond
Deze spierbundel en Berner-sennenlookalike weegt soms meer dan zijn baasje. Op straat komt je hem niet vaak tegen. Daarom kan je hem hier alvast beter leren kennen.

OORSPRONG

Het eerste wat opvalt aan de grote Zwitserse sennenhond, is zijn formaat. Het is een grote hond. De grootse van de sennenfamilie zelfs. Ze zijn met vier: de Entlebucher sennenhond, de Appenzeller sennenhond, de Berner sennenhond en de grote Zwitserse sennenhond. “Senn” of “Senner” staat voor “Zwitserse alpenherder” of “zuivelboer”. Vermoedelijk is het ras het resultaat van kruisingen tussen inheemse honden en grote molosserachtige honden die de Romeinse legers meebrachten wanneer ze de Alpen binnenvielen. In afgelegen, moeilijk bereikbare bergdorpen ontwikkelden die kruisingen zich verder in alle isolatie. Honderden jaren lang knapten deze berghonden allerlei klusjes op voor de mens: kuddes beschermen, huizen bewaken, vee hoeden, karren voorttrekken. Ze waren supersterk en beschikten over een serieus uithoudingsvermogen. Dat moest ook wel: een kudde vee over een steile helling drijven is fysiek zware arbeid. Om nog maar te zwijgen over de karren met zuivel en vlees die de sennenhond over bergpaden naar de markt trok. Indertijd werd deze hond vaak “het paard van de arme man” genoemd. Hij was een echte werker in hart en nieren. Deze boerderijhond was erg populair, tot aan het einde van de 19de eeuw. Stilaan werden zijn taken overgenomen door machines en andere hondenrassen en zijn voortbestaan kwam in het gedrang. Gelukkig werd de Zwitserse werkhond “herontdekt”, toen in het begin van de 20ste eeuw verschillende hondenfokkers opnieuw interesse toonden in hun nationale trots. In 1936 werd de grote Zwitserse sennenhond op internationaal niveau erkend als afzonderlijk hondenras door de Fédération Cynologique Internationale (FCI).

Advertentie

RASKENMERKEN

De grote Zwitserse sennenhond is stevig gebouwd. Toch is deze spierbundel behendig genoeg om zich in het uitdagende terrein van de Zwitserse bergen voort te bewegen. Met een schofthoogte tussen 60 en 72 centimeter maakt hij zonder twijfel indruk. Deze Zwitserse reus weegt ongeveer evenveel als zijn baasje, of misschien zelfs nog meer… Zo kan het ras tot 70 kilogram wegen! De combinatie van imposante looks en een diepe, luide blaf is zeer efficiënt om inbrekers en andere ongure figuren uit de buurt te houden.

KARAKTER

Waken is een taak die de grote Zwitserse sennenhond op het lijf is geschreven. Niet alleen omdat misdadigers spontaan in hun broek doen wanneer ze onverwachts oog in oog staan met deze reus op poten. Maar ook omdat dit hondenras zeer alert is. Ziet, hoort of ruikt hij iets verdachts, dan zal heel de buurt het geweten hebben! Het spreekt dus voor zich dat deze stevige waakhond géén appartementshondje is.
Hoe stoer hij ook mag overkomen, de grote Zwitserse sennenhond heeft ook een zacht kantje. Hij is loyaal, lief en aanhankelijk. Tegenwoordig wordt dit voormalig werkpaard vooral als gezinshond gehouden.

OPVOEDING

Het kan een hele uitdaging zijn om de grote Zwitserse sennenhond op te voeden. De reden? Hij heeft een hoge mate van zelfstandigheid. Tijdens zijn verleden als boerderijhond voerde hij zijn taken meestal in z’n eentje uit: het bijeenhouden van de schapen of koeien, het beschermen van de kudde, het bewaken van zijn erf… allemaal opdrachten waarbij hij zelfbeslissingen moest nemen. En die autonomie zit nog steeds ingebakken in zijn DNA. Verwacht dus geen slaafse gehoorzaamheid van deze hond. De grote Zwitserse sennenhond heeft zo zijn eigen idee over de zaken en die eigenschap wordt vaak aanzien voor “koppigheid”.

Zijn verleden als werkhond mag je nooit vergeten! Met drie keer per dag een rondje om de kerktoren is hij niet tevreden. Hij snakt naar een job, een taak, een opdracht. Een werkloze sennenhond zal zich stierlijk vervelen. Gelukkig kan je die “job” ruim interpreteren. Denk bijvoorbeeld aan het oplossen van een hondenpuzzel, een cursus agility of een carrière als reddingshond. Misschien kan hij zelfs bijklussen als jouw fitnesscoach: samen kunnen jullie canicross of bikejöring beoefenen, twee sporten waarbij de hond je via een flexibele lijn en een speciaal harnas mee mag voorttrekken terwijl jij loopt of fietst. Tenminste, als je deze sporten voor de fun wil beoefenen. Ben je op zoek naar een snelle sprintmakker of een vliegensvlugge fietskompaan, dan zoek je beter een ander sportmaatje, want snelheid is niet zo zijn ding.

Advertentie

GEZONDHEID EN VERZORGING

Doordat het ras uiteindelijk zo groot wordt, is het gevoelig aan verschillende orthopedische problemen, zoals heupdysplasie (HD), elleboogdysplasie (ED) en osteochondritis dissecans (OCD). HD is een abnormale ontwikkeling van het heupgewricht. ED is dan weer een verzamelnaam voor een aantal aandoeningen van het ellebooggewricht. En bij OCD raakt het gewrichtskraakbeen en onderliggende bot aangetast. OCD kan voorkomen in de schouder of elleboog, maar ook op andere plaatsen.
Bij deze drie gewrichtsaandoeningen kan erfelijkheid een rol spelen. Maar ook een te snelle groei, te veel beweging of overbelasting kunnen aan de basis liggen. De juiste voeding is belangrijk. Te veel of te eiwitrijk voedsel kan ervoor zorgen dat de pup te snel groeit, wat de kans op gewrichtsproblemen verhoogt. Niet enkel het eten, maar ook de hoeveelheid beweging moet worden gedoseerd zolang de grote Zwitserse sennenhond nog niet volgroeid is.

We vertelden je al dat HD, ED en OCD deels erfelijk bepaald zijn. Koop dus nooit zomaar een pup bij de eerste de beste fokker. Een betrouwbare fokker laat röntgenfoto’s nemen van de ouderdieren om na te gaan of ze aan een van deze drie gewrichtsproblemen leiden.

LEVEN MET EEN GROTE ZWITSERSE SENNENHOND

Voor kinderen is deze grote vriendelijke reus bijzonder lief. Al is hij niet altijd een goede match met de allerkleinsten. In al zijn enthousiasme zou hij hen per ongeluk omver lopen. Met alle tranen van dien. Kan je kroost wel tegen een stootje, dan is de grote Zwitserse sennenhond een prima gezinshond. Maar opgelet wanneer er vriendjes komen spelen: ontstaat er ruzie dan heeft hij de neiging om als een scheidsrechter tussenbeide te komen en het op te nemen voor jouw kind(eren).
De grote Zwitserse sennenhond is geen hond voor iedereen. Een grote hond betekent grote kosten. Je moet werkelijk op elk vlak in veelvoud denken. Hoe groter de hond, hoe hoger de uitgaven voor voeding, voor de dierenarts en voor medicijnen. Bovendien heeft de grote Zwitserse sennenhond ook een grotere woning nodig dan de doorsnee hond. In een bescheiden studiootje kan hij onvoldoende de pootjes strekken. En… past hij wel in jouw kleine stadswagen?
Overweeg dus enkel een grote viervoeter in huis te halen als je ook een voldoende groot getal op je bankrekening hebt staan. Dat gezegd zijnde kunnen we ook niet ontkennen dat je ook alles in een veelvoud terugkrijgt. Een veelvoud aan liefde en loyaliteit! Wie ooit een grote Zwitserse sennenhond in huis heeft gehad weet wat we bedoelen. Aan de rest om het te ontdekken!

Kenmerken

Grootte: 60 – 72 cm
Gewicht: 50 – 70 kg
Levensverwachting: 8 – 11 jaar
Vachtverzorging: Makkelijk – af en toe borstelen
Karakter:
  • zelfstandig
  • lief
  • waaks
  • enthousiast
Bewegingsbehoefte: veel
TEKST: Evi Maveau
FOTO’S: Shutterstock
Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]