Maltezer

maltezer
De kleine maltezer mocht al in heel wat vooraanstaande kringen schoten warmhouden. Daar zitten zijn lange, witte lokken en onweerstaanbare kraaloogjes ongetwijfeld voor iets tussen. Al is een maltezer meer dan alleen maar een mooi snoetje: hij is een speels, charmant en slim. Zo klein zijn gestalte, zo groots is zijn persoonlijkheid.

OORSPRONG

De maltezer is een van de oudste kleine hondenrassen en gaat al minstens tweeduizend jaar mee. Als je alleen afgaat op z’n naam, zou je denken dat dit witte, vrolijke hondje z’n oorsprong vindt op het eiland Malta in het Middellandse Zeegebied. Maar “maltezer” is waarschijnlijk afkomstig van het Semitische woord “màlat”, wat “haven” of “toevluchtsoord” betekent. Afgeleiden van dat woord komen terug in verschillende maritieme plaatsnamen, zoals bijvoorbeeld het Kroatische eiland Méléda (ook bekend als Mljet), en dus ook Malta.
De exacte geschiedenis van dit populaire hondje blijft een mysterie, maar vermoedelijk leefden zijn voorouders in havens en in steden die aan de zee gelegen zijn. Ze jaagden op ratten, muizen en ander klein ongedierte dat zich schuilhield in het ruim van schepen en in de pakhuizen van de havens.
Doorheen de geschiedenis laat de maltezer geregeld zijn snoetje zien. Het kleine hondje wordt meermaals vernoemd in de werken van grote kunstenaars en schrijvers. De Griekse filosoof Aristoteles, die van 384 tot 322 voor Christus leefde, had het over een hondenras met de Latijnse naam canes melitenses. Fast forward naar de renaissance en we zien het kleine, witte hondje terugkeren op schilderijen, meestal aan de zijde van welgestelde dames uit die tijd. Maltezers waren toen niet alleen gezelschapshondjes, maar werden ook gebruikt als een warmwaterkruik avant la lettre. Maar dat was niet de enige reden waarom deze beestjes welkom waren in menig bedstee. Met een maltezer in bed slapen was een manier om vlooien weg te lokken.
De fanclub van het witte wezentje bleef almaar groeien. Tegen de vijftiende eeuw had hij de Franse aristocratie al ingepalmd en aan het einde van de zestiende eeuw pronkte hij op de schoot van de Engelse koningin Elizabeth I. Van het koninklijke paleis naar de catwalk! In 1877 werd in New York de eerste editie van de Westminster Kennel Club Dog Show georganiseerd. Er werd een wit, klein hondje geshowd, een zogenaamde Maltese lion dog. In 1901 werd het stamboek gestart, maar het zou nog tot 1955 duren vooraleer de Fédération Cynologique Internationale (FCI) het hondenras definitief erkende.

Advertentie

RASKENMERKEN

Zijn zijdezachte, witte haren geven de maltezer een aristocratische uitstraling. Die vacht is van nature sluik en altijd wit. Voor de gemakkelijkheid kan de vacht kort worden gehouden, maar ook lange lokken zijn mogelijk. De haren van de maltezer blijven groeien, net zoals die van ons. Doordat hij geen ondervacht heeft, verhaart dit kleine hondje amper en wordt hij soms als een hypoallergeen hondenras beschouwd. Een nadeel is dat zijn wondermooie vacht veel verzorging vraagt.
Wie de zoektocht naar een maltezer start, stoot wellicht meer dan eens op de term “minimaltezer” of teacup maltezer”. Dat zijn benamingen die populair zijn bij broodfokkers. Maltezers die bewust kleiner worden gefokt dan de rasstandaard, lopen meer risico’s op genetische afwijkingen en gezondheidsproblemen. Laat je dus niet in de luren leggen, er bestaat slechts één maltezer en dat is de “gewone” maltezer.
Nog iets waar pupkopers aandachtig voor moeten zijn: nepmaltezers! Wie zeker wil zijn dat hij een échte maltezer in huis neemt, koopt een pup met een stamboom. Maltezers zijn gegeerde hondjes en daar spelen broodfokkers graag op in: kleine, witte pups worden verkocht als maltezers, terwijl het soms kruisingen zijn met andere witte hondenrassen, zoals de West-Highland white terriër. Bijgevolg kan het karakter of het formaat van het hondje helemaal anders uitdraaien dan verwacht….

KARAKTER

Met een maltezer neem je een kleine hond met een grote persoonlijkheid in huis. Hij is vrolijk en brengt leven in de brouwerij. Desondanks zijn formaat is de maltezer een uitstekende waakhond. Bij elk verdacht geluid, laat dit hondje van zich horen. Toegegeven, inbrekers zullen wellicht niet onder de indruk zijn van zo’n klein, wit keffertje, maar als alarmsysteem werkt hij prima! Overmatig blaffen kan een probleem worden, zeker in een appartement. Iets afleren is altijd moeilijker dan iets aanleren. Gelukkig is de maltezer een meegaand, zachtaardig hondje, dat makkelijk kan worden getraind. Hij is ideaal als eerste hond en stelt weinig eisen, zolang hij maar genoeg aandacht krijgt.
Maltezers hebben een seniorenhondjesimago. Ok, ze hebben niet zoveel beweging nodig als pakweg een herdershond of een terriër, wat hen een ideaal hondje maakt voor oudere personen. Maar ook de maltezer heeft voldoende fysieke en mentale uitdagingen nodig Hij geniet van de dagelijkse wandelingen en gaat graag overal mee naartoe: naar de markt, op bezoek bij familie, op restaurant… Het is een flexibel hondje dat zich aanpast aan de levensstijl van zijn baasje. Je kan er zelfs hondensporten zoals agility, dogdance en gehoorzaamheid mee beoefenen. De maltezer een saai schoothondje? Hij zit misschien wel graag op je schoot, maar hij heeft zoveel meer in zijn mars!
Maltezers zijn op-en-top gezelschapshondjes: ze vragen veel aandacht van hun baasjes en hebben het soms moeilijk met “alleen zijn”. Het alleen thuiszijn langzaam opbouwen kan voorkomen dat de maltezer verlatingsangst ontwikkelt en luidkeels gaat janken of destructief gedrag vertoont wanneer z’n baasje de deur uit is.

OPVOEDING

Intelligent en aanhankelijk als hij is, staat de maltezer altijd klaar om nieuwe dingen te leren. Hij is makkelijk te trainen met een beloningsgerichte, consequente aanpak. Duidelijke regels zijn belangrijk voor elke hond, zelfs voor een klein, fluffy hondje als de maltezer. 

Advertentie

GEZONDHEID EN VERZORGING

Over het algemeen is de maltezer een relatief gezond hondenras. Net zoals andere hondenrassen heeft ook hij aanleg voor bepaalde aandoeningen. Rastypische gezondheidsproblemen zijn patellaluxatie (een loszittende kniefschijf), hartkwalen zoals PDA (patent ductus arteriosus, een opening in het hart) en leveraandoeningen, zoals levershunt (een bloedvatafwijking waardoor het bloed van de maag en darmen niet naar de lever stroomt) en microvasculaire dysplasie (een erfelijke afwijking van de lever). De maltezer kan ook een oogaandoening ontwikkelen, zoals progressieve retina-atrofie (PRA), een netvliesafwijking die tot blindheid kan leiden.
Klein, fijngebouwd en een enkelvoudige vacht. Dat zijn de ingrediënten voor een hondje dat het snel koud heeft. Als het nat of koud is, kan de maltezer beginnen rillen. In de winter zal hij soms een jasje nodig hebben.
Tenslotte vraagt het gebit van een maltezer extra aandacht. Kleine hondjes krijgen makkelijk met tand- of tandvleesproblemen te maken. Bij voorkeur poets je zijn tandjes 3 tot 7 keer per week om pijnlijke tandjes te voorkomen.

LEVEN MET EEN MALTEZER

Het is een echte levensgenieter, de maltezer. Hij neemt elke dag zoals die is. Dit witte wolkje lijkt zorgeloos en onbezonnen. Zijn optimisme werkt inspirerend. Wat hij mist in centimeters maakt hij ruimschoots goed in persoonlijkheid. En of je nu in een riante villa of in een eenslaapkamerappartementje woont, het maakt de maltezer allemaal niet uit. Als hij maar bij z’n baasje is. Want als gezelschapshondje is hij de crème de la crème.

Kenmerken

Grootte: 20 – 25 cm
Gewicht: 3 – 4 kg
Levensverwachting: 12 – 15 jaar
Vachtverzorging: veel – regelmatig borstelen en naar trimsalon
Karakter:
  • aanhankelijk
  • lief
  • speels
  • vrolijk
Bewegingsbehoefte: weinig
TEKST: Karolien Selleslaghs en Evi Maveau
FOTO: Kurt Pas
Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]