Samojeed

Samojeed
De samojeed staat bekend om zijn typerende “glimlach”: de sammy smile! Say cheeeeeese!

OORSPRONG

De zachtaardige samojeed dankt zijn naam aan de Samojeedse volkeren die in het noordwesten van Siberië woonden. Oorspronkelijk werd het ras gebruikt voor de jacht, het voortrekken van sleeën en het hoeden van rendieren. De samojeed was onmisbaar voor de overleving van het Samojeedse volk. In de Siberische steden zijn temperaturen van -60°C heel gebruikelijk. Tijdens de koude Noordpoolnachten moesten ze dus een oplossing zoeken om zich te kunnen verwarmen in de kille tenten. Hun trouwe viervoeter bleek de ideale verwarmingsbron te zijn. Zo sliep de samojeed ’s nachts op zijn baasje en zo hielden ze elkaar warm.

Advertentie

Door deze samenwerking ontstond een hechte band. De Samojeedse bevolking behandelde de samojeed niet enkel als een werkhond, maar als een echt gezinslid. Door die vriendelijke behandeling ontwikkelde de samojeed veel vertrouwen in de mens.
De Samojeed verliet Siberië aan het einde van de 19de eeuw om de sleeën op de poolexpedities te slepen. Zo reisde dit ras ook mee op de beroemde reis van Sir Ernest Shackleton naar Antarctica. De arctische avonturiers die terugkeerden naar Engeland stelden de samojeed voor aan Britse hondenliefhebbers. Vanaf dan begon het ras bekend te raken in de rest van de wereld.

RASKENMERKEN

Het meest typerende uiterlijke kenmerk van dit ras is hun sammy smile. De samojeed kan zijn zwarte lippen zo omhoog krullen dat het lijkt alsof hij echt lacht! De omhooggekrulde mondhoeken zorgen ervoor dat hij niet kwijlt. In een ijskoud klimaat zouden kwijldruppels al snel bevriezen en spoedig ijspegels vormen aan de mond van de hond. Zo zie je maar dat je met een glimlach veel kan bereiken!

Naast zijn karakteristieke glimlach is ook zijn ultradikke, witte vacht een echte eyecatcher. In de wintermaanden wordt zijn vacht zo dik dat je nog nauwelijks zijn huid eronder kan zien. Het gevolg daarvan is een stevige ruipartij in de lente. Bereid je dus maar voor op een enorme hoeveelheid witte haren op je meubels, kleren en tapijt. Vroeger was samojeedwol zeer geliefd onder de Samojeedse bevolking. Zij verzamelden het haar, weefden het en maakten er zo mooie en vooral warme kledij van.

KARAKTER

De samojeed is dan wel een zeer vriendelijk en slim ras, toch kan hij echt wel een uitdaging betekenen voor zijn baasje. Wanneer hij iets niet zo fijn vindt zal hij zijn ongenoegen zeker uiten in gehuil of geblaf. Houd deze werkende hond steeds bezig. Zo vermijd je dat hij zijn toevlucht neemt tot destructief gedrag zoals: graven, over hekkens springen, in de vuilnisbak rommelen of knabbelen aan je lievelingsschoenen.

Advertentie

OPVOEDING

Zijn training benader je best met de juiste instelling. Zo is het belangrijk om zijn brein gestimuleerd te houden en hem niet te vervelen met herhalingen.
De ideale sport voor je Samojeed? Sledehondensport! Ook wel mushing genoemd. De naam spreekt voor zich: de hond rent en trekt daarbij een slee verder. De slee wordt bestuurd door een musher. Van de samojeed moet je geen topsnelheden verwachten. Dit ras is dan wel oorspronkelijk gefokt om sledes voort te trekken, toch is het geen snelheidsduivel. Hij is wat trager dan bijvoorbeeld een husky, maar is wel veel sterker en heeft een groter uithoudingsvermogen.
Ook canicross is een ideale sport voor dit ras. Het is een variant van mushing, maar dan zonder de slee. De hond wordt al lopend getraind. Jij en je hond hangen dan aan elkaar vast doormiddel van een elastische leiband die je rond je middel bindt. Trekken aan de leiband is normaal gezien geen gewenste eigenschap, maar bij canicross net wél. Zo loop jij immers nog sneller, als een team met je hond.
Voor de baasjes die niet graag lopen is er nog een ander alternatief: dogscooter. Haal je innerlijke kind maar al boven want voor deze sport mag je, net als vroeger, op een step gaan staan!

GEZONDHEID EN VERZORGING

De samojeed is over het algemeen een gezonde hond. Maar net als alle rassen is hij gevoelig voor bepaalde gezondheidsproblemen. Zo kan hij lijden aan Samoyed Hereditary Glomerulopathie, een is een genetische nierziekte die kan leiden tot nierfalen. Deze ziekte kan pas worden gevonden op de leeftijd van 3 maanden. Een samojeed met deze ziekte zal meestal niet ouder worden dan 15 maanden.
Voor warmere klimaten is hij niet zo geschikt. Door zijn dikke vacht is hij enorm gevoelig voor de hitte. Die dikke vacht moet trouwens vaak worden geborsteld om klitten te voorkomen.

LEVEN MET EEN SAMOJEED

De liefde van de samojeed voor mensen komt voort uit de nauwe band die hij had met de Samojeedse volkeren. De samojeed hecht zich sterk aan zijn familie, en dan vooral aan de kinderen. Hij kan echt genieten van de aandacht en gezelschap die hij krijgt van de kleinsten in huis. Het blijft wel een grote en krachtige hond waardoor hij al eens makkelijk een kind omverloopt zonder dat hij dat zelf beseft. Toezicht is een must.
Net als vroeger voelt deze hond zich het gelukkigst als hij deel kan uitmaken van het gezinsleven. Het is een ras dat dicht bij de mensen wil zijn. Sterker nog: laat je hem te veel alleen thuis, dan zal de samojeed zich ellendig voelen. Verder geniet de samojeed ook van het gezelschap van andere honden.

Kenmerken

Grootte: 53 – 57 cm
Gewicht: 20 – 30 kg
Levensverwachting: 10 – 14 jaar
Vachtverzorging: Vaak borstelen en veel vachtverlies
Karakter:
  • kindvriendelijk
  • aanhankelijk
  • betrouwbaar
  • zachtaardig
Bewegingsbehoefte: veel
TEKST: Lisa De Schrijver
FOTO’S: Shutterstock
Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]