OORSPRONG
Geloof het of niet, maar het schipperke is wel degelijk een volwaardige herdershond. Het is een op en top Belgisch ras dat al eeuwenlang bestaat. Het alleroudste geschreven document dat naar deze Belgische trots verwijst, dateert van meer dan vijfhonderd jaar terug en vloeide uit de pen van een Brusselse monnik, Wenceslas. Hij beschreef het schipperke als een klein, zwart, staartloos (schipperkes werden toen nog onverbiddelijk gecoupeerd) hondje dat bij ambachtslieden (vooral schoenmakers) en slagers leefde. Wanneer deze monnik voor het eerst oog in oog stond met een schipperke, dacht hij dat het de duivel in hoogsteigen persoon was, vermomd in een hondenoutfitje. Vandaag wordt dit ondeugende, grappige hondje nog steeds liefkozend “het kleine, zwarte duiveltje” genoemd.
RASKENMERKEN
Met zijn gitzwarte vacht en donkere kraaloogjes heeft het schipperke iets weg van de Tasmaanse duivel, een vleesetend buideldier dat op het eiland Tasmanië leeft. Maar meer dan enkele uiterlijke trekken en de bijnaam “duiveltje” hebben beide dieren uiteraard niet gemeen.
Een echt schipperke is volledig zwart. De ondervacht hoeft niet zwart te zijn en kan ook grijskleurig zijn, maar deze dient volledig bedekt te zijn met zwarte dekharen. Een beetje grijs of wit op de snoet mag indien het een gevolg is van de ouderdom.
KARAKTER
Denk je met het schipperke een flauw schoothondje in huis te nemen, dan ben je mis. Fokkers noemen hem vandaag nog steeds “het kleine zwarte duiveltje”, niet omdat hij een slecht karakter heeft, maar omdat hij een pittig, ondeugend en grappig hondje is dat altijd klaarstaat voor actie! Hij wordt graag fysiek en mentaal beziggehouden, maar is ook niet overdreven druk. Hoewel hij trouw, aanhankelijk en toegewijd is tegenover zijn baasje(s), is hij ook behoorlijk zelfstandig. In zijn eentje patrouilleert hij tot in de verste hoekjes van de tuin of van het erf, op zoek naar mogelijke indringers. Hij laat zich niet afschrikken door een dikke rat of een bijtende muis.
Het schipperke is over het algemeen niet snel onder de indruk. Ondanks zijn kleine gestalte neemt hij zijn taak als waakhond bloedserieus. Geen enkel moment verslapt zijn aandacht.
OPVOEDING
Net zoals andere herdershonden heeft ook het schipperke een relatief hoge will to please. Dat in combinatie met een knappe kop is het succesrecept voor een trainbare hond! Al durft de koppigheid van het schipperke al eens roet in het eten te strooien. Van alle herdershonden is hij zeker de meest eigenwijze. Als baasje moet je uit het juiste hout gesneden zijn om een schipperke op te voeden. Eerst en vooral moet je een goed gevoel voor humor hebben. Een schipperke zal kattenkwaad uithalen en aftasten waar de grenzen liggen. Daarnaast moet je bereid zijn om het schipperke consequent op te voeden, anders neemt deze kleine kapitein het roer over in jouw huishouden. Is één van jouw huisregels bijvoorbeeld dat de hond niet op de sofa mag? Sta dat dan ook niet voor één keertje toe. Een beloningsgerichte opvoeding met duidelijke regels werkt het beste.
Breng voldoende variatie in de training van het schipperke. Hij verliest snel zijn interesse en raakt dan afgeleid. Ook in het dagelijkse leven zal het schipperke zich snel vervelen. Dit levendige hondje snakt naar een bezigheid.
GEZONDHEID EN VERZORGING
Dit kleine hondje kan gemakkelijk 15 jaar of ouder worden.
Het schipperke is een natural beauty: hij is makkelijk in onderhoud. Af en toe eens borstelen of kammen volstaat. Nog een leuk detail: een gezond schipperke heeft geen typisch “hondengeurtje”.
LEVEN MET EEN SCHIPPERKE
In huis wil het schipperke betrokken worden bij alle activiteiten van het gezin. Blackie past trouwens ook perfect in een gezin met kinderen. Hij is speels, enthousiast en vrolijk: het ideale speelkameraadje voor je kroost! Zijn gezin is heilig voor het schipperke. Hij is beschermend tegenover zijn geliefden. Onbekende mensen krijgen vaak een koele begroeting. Het schipperke kan nogal argwanend of zelfs wantrouwig zijn ten opzichte van vreemden. Maar eens hij je kent, ontdooit hij snel.
Ook in de omgang met andere viervoeters is hij niet altijd even vriendelijk. Sommige schipperkes zijn allemansvrienden op de hondenwei, anderen moeten dan weer niets weten van soortgenoten. Een goede socialisatie is sowieso niet onbelangrijk.
Of je nu in de stad woont of op een boerderij, het schipperke past zich aan naargelang je levensstijl. Hij is geen luxepaardje. Aan overdreven fluffy hondenmanden of modieuze hondenspeeltjes heeft hij geen boodschap. Met een doodgewoon kussen en een simpele bal is hij al heel erg blij. Eigenlijk is hij in hart en nieren nog steeds dat hondje uit de middeleeuwen, het hondje van de gewone man.