Spaanse galgo

Spaanse galgo
Het gaat de Spaanse galgo niet voor de wind in zijn thuisland. Nochtans heeft deze sierlijke windhond een prachtig karakter en is hij allesbehalve veeleisend. Een spurtje en een siësta op de sofa, meer hoeft dat niet te zijn!

OORSPRONG

Zo’n 600 jaar voor onze tijdrekening staken de voorouders van de galgo met de Kelten de Pyreneeën over. Zo kwamen deze slanke honden terecht in Spanje. Doorheen de eeuwen bleven deze razendsnelle windhonden en hun nakomelingen een vaste waarde op het Spaanse vastenland. Ze werden ingezet bij de hazenjacht, een sport die populair werd bij de aristocratie. Destijds was er veel respect voor de Spaanse galgo. Er bestonden zelfs wetten die het doden of stelen van een galgo strafbaar maakten. Vandaag is dat respect soms ver te zoeken. Sommige jagers zien de galgo niet als een huisdier, maar als een “gebruiksvoorwerp”. Galgo’s worden vaak verwaarloosd of slecht behandeld.
Het begint al in de puppyperiode. Galgofokkers selecteren beloftevolle puppy’s voor de jacht en rest van het nest wordt gedumpt. De geselecteerde jachthonden zijn meestal geen lang leven beschoren. Slecht presterende galgo’s worden geslagen of geschopt. En wanneer de hond “te oud” is (in de ogen van een jager is dat rond de leeftijd van 2 à 3 jaar) wordt hij afgedankt.

Advertentie

In de steden en bij de jongere generaties groeit het bewustzijn rond dierenwelzijn. Honden worden vaker gezien als een deel van het gezin. Maar in rurale regio’s en kleine dorpjes blijft verwaarlozing dagelijkse kost. Er zijn rescueorganisaties die zich het lot van de galgo’s aantrekken. Ze verzorgen de honden en zoeken een nieuwe thuis voor hen, hetzij in het binnenland, hetzij in landen als Frankrijk, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Duitsland en België. En zo vinden vele galgo’s hun weg naar onze woonkamers. En dan in het bijzonder naar onze sofa’s, want ondanks dat de Spaanse galgo een van de snelste viervoeters uit hondenland is, is hij thuis vooral een couch potato.

RASKENMERKEN

De Spaanse galgo is een opvallende verschijning, met zijn gestroomlijnd lichaam. Een lichaam gebouwd voor snelheid. Zijn flexibele ruggengraat, zijn grote hart, zijn slanke figuur en lange poten laten hem toe om aan topsnelheden te galopperen. Door die aparte lichaamsbouw kan de galgo niet volledig gaan zitten. Zijn achterwerk blijft een beetje boven de grond zweven.
De Engelstalige term voor windhond is “sighthound”, omdat dit type hond jaagt op het zicht, terwijl bijvoorbeeld brakken en hounds eerder een beroep doen op hun reukvermogen om een prooi te vangen.
De Spaanse galgo heeft een uitstekend gezichtsvermogen. Hij heeft bijna letterlijk alles gezien. Door de positie van zijn ogen op zijn lange, smalle kop heeft hij een gezichtsveld van 270 graden. Hij kan dus achter zijn eigen kop zien. Ter vergelijking: het zicht van de mens reikt zo’n 140 graden in de breedte.

KARAKTER

Ondanks alles wat de Spaanse galgo werd aangedaan, blijft hij een van de liefste hondenrassen ter wereld. Hij is bijzonder zachtaardig en zou geen vlieg kwaad doen. De galgo is een aanhankelijke hond die veel affectie toont. Deze hond heeft een groot jachtinstinct.

Heb je een tuin? Zorg dan dat de omheining voldoende hoog is. Als de galgo een kat, eekhoorn of vogel als prooi ziet, kan hij plots hoger springen dan je zou verwachten. Om diezelfde reden is het niet aangeraden om tijdens het wandelen de leiband los te klikken.
Een misverstand is dat galgo’s zielige, angstige kneusjes zijn, waar je geen plezier mee kan maken. Dat is allesbehalve waar! Een galgo die geen nare dingen heeft meegemaakt is een vrolijke viervoeter, opgewekt gezelschap in huis. En zelfs getraumatiseerde galgo’s kunnen openbloeien tot enthousiaste gekkerds wanneer ze in een gezin leven en ondergedompeld worden in een bad van liefde en vertrouwen

OPVOEDING

De meeste galgo’s die vanuit Spanje overvliegen naar hun nieuwe thuis, kennen nog niets. Van zindelijkheid en de basiscommando’s tot alleen thuisblijven en aan de leiband lopen: wees voorbereid om vanaf nul te beginnen.

Advertentie

Wil je graag uitpakken met een hond die allerlei kunstjes kan? Of is het je ambitie zoveel mogelijk medailles verzamelen op het agilityveld? Dan is de Spaanse galgo misschien niet de juiste keuze. De galgo is intelligent en atletisch genoeg om trucjes te leren en een hindernissenparcours te lopen, maar hij zal dat enkel doen als hij er het nut van inziet. De galgo werd eeuwenlang gefokt om tijdens de jacht op hazen zelfstandig te werken, los van de jager. Die zelfstandigheid wordt vandaag vaak aanzien voor koppigheid. Galgo’s durven ook al eens voedsel te stelen. Let dus op dat je niets eetbaars in huis laat rondslingeren.

GEZONDHEID EN VERZORGING

Over het algemeen is de Spaanse galgo een gezond hondenras. In zuiderse landen kan het zandvliegje heel wat narigheid opleveren. Dit insectje kan leishmania overdragen op honden. Leishmania is een parasiet die leishmanasis veroorzaakt, een complexe infectieziekte met een grillig verloop. Leishmania is ongeneeslijk, maar medicijnen kunnen de symptomen onder controle houden.
Een aandachtspunt bij de galgo is zijn gebrek aan een ondervacht en onderhuids vetweefsel. Bijgevolg is hij een echte koukleum. In de winter kan een warm jasje nodig zijn. Met zijn korte vacht is de Spaanse galgo een onderhoudsvriendelijke hond: hij heeft weinig tot geen vachtverzorging nodig.

LEVEN MET EEN SPAANSE GALGO

De siësta is een belangrijk onderdeel van de galgodag. Een groot misverstand is dat de Spaanse galgo een zeer actieve hond is waarmee je iedere dag urenlange wandelingen moet maken. Met wat uitrazen op de losloopweide en enkele korte wandelingen zijn veel galgo’s al tevreden. Andere galgo’s vinden het dan weer fijn om mee te gaan joggen of een lange wandeling in het bos te maken. Eigenlijk zijn het gemakkelijke honden: ze stellen zich flexibel op en leven op hetzelfde tempo als hun baasje. Zolang ze maar vaak genoeg de kans krijgen om hun pootjes eens voluit te kunnen strekken.

Social distancing? Daar heeft de galgo niet veel kaas van gegeten. Thuis vlijt hij liefst van al dicht tegen zijn baasje aan en op de hondenweide loopt hij meteen naar zijn soortgenootjes toe. Ten opzichte van kinderen is de galgo tolerant. Wordt het hem toch te veel, dan gaat hij voor de exitstrategie: hij wandelt gewoon weg.

Kenmerken

Grootte: 60 – 70 cm
Gewicht: 20 – 30 kg
Levensverwachting: 12 – 14 jaar
Vachtverzorging: weinig
Karakter:
  • zachtaardig
  • meegaand
  • rustig
  • aanhankelijk
Bewegingsbehoefte: gemiddeld
TEKST: Evi Maveau
FOTO’S: Hondenfotograaf.be
Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]