Waarom blaft mijn hond in de tuin?

hond blaffen tuin

Hondengedragstherapeut Judith Fick geeft raad

De lente is hét seizoen waarin we met zijn allen weer de tuin in gaan. Hoe heerlijk is het om met je tuindeuren open, te genieten van mooi weer. Mits je hond deze rust niet al te veel in de weg staat.

Advertentie

In de tuin vertoeven is voor sommige honden iets nieuws. Sommige pups en herplaatsers hebben nog nooit eerder toegang tot de tuin gehad. Nu zijn ook de buren buiten, wat zorgt voor meer geluid en beweging aan de andere kant van de schutting. Ook honden die wél eerder een zomerseizoen hebben meegemaakt, kunnen deze tuinperikelen een beetje ontwend zijn door de herfst en winter. 

Dit seizoen gaat dus nogal eens gepaard met blaffende honden. Niet iedereen wordt daar blij van. Jij als eigenaar misschien niet, de buren hebben er mogelijk last van, maar ook je hond kan onrustig worden als hij het gevoel heeft constant te moeten reageren. 

Waar blaft je hond naar?
Dingen waarop je hond kan reageren, noemen we ook wel “prikkels”. Die zogenaamde prikkels, kunnen bestaan uit allerlei zintuigelijke waarnemingen. De belangrijkste zijn hierbij beweging, geluid en geur. 

Denk bijvoorbeeld aan:
– pratende buren
– een kat op de schutting
– voorbijgangers
– vogels in de tuin
– honden van de buren
– andere blaffende honden in de buurt
– buiten spelende kinderen

Sommige honden blaffen heel specifiek naar bepaalde prikkels, andere blaffen naar zowat alle prikkels. Onze trouwe vrienden hebben een ontzettend goed gehoor, ze horen veel meer dan wij, wat in dit geval niet echt gunstig is. Een hond kan nóg veel beter ruiken, hun hele belevingswereld aan geuren ontgaat ons vaak volkomen. Je hond krijgt dus veel meer prikkels tot zich dan wij ons realiseren. 

Waarom blaft mijn hond als hij in de tuin is?
Blaffen is voor een hond heel normale communicatie, dat wil echter nog niet zeggen dat het gewenst is. Honden blaffen vaak naar zaken die ze spannend of raar vinden, of die ze willen wegjagen. 

Oorzaken van blaffen in de tuin zijn bijvoorbeeld:
1. “Nieuwe” waarnemingen
Het feit dat je hond niet het hele jaar door in de tuin is geweest, kan meespelen. Ineens in de tuin zijn en al die “nieuwe” dingen waarnemen, kan voor een hoop onrust en onduidelijkheid zorgen bij je hond.

2. Reactief gedrag
Een hond die tijdens het wandelen al gespannen op langslopende mensen en honden reageert, kan dit vanuit de tuin ook doen, bijvoorbeeld omdat hij onzeker of angstig is voor vreemde mensen of andere honden.

3. Waaks gedrag
Sommige honden hebben de neiging te waken. Vaak zijn dit honden met een territoriale aanleg, bijvoorbeeld door ras eigenschappen. Mogelijk merk je dit ook in situaties waarin je bijvoorbeeld bezoek in huis krijgt en je hond veel spanning opbouwt.

Advertentie

4. Enthousiasme
Je hond wordt heel enthousiast van voorbijgangers, omdat hij heel graag aandacht wil van vreemde mensen en bijvoorbeeld wil spelen met langslopende honden. 

Welke motivatie geldt voor je hond, kan je afleiden uit zijn lichaamstaal en zijn gedrag in andere situaties. 

Ontspannen in de tuin
Misschien zal je eerste neiging zijn, je hond te corrigeren? Je merkt waarschijnlijk al snel dat dit niet het gewenste effect heeft. Vaak ben je op die manier de hele dag je hond aan het berispen en werken deze correcties maar heel even, waarna je hond weer gaat blaffen. 

Het is belangrijk te werken aan de gewenning in de tuin en je hond in aanwezigheid van al deze prikkels, het gewenste gedrag (een ontspannen reactie) aan te leren. Alleen als je hond uit zichzelf ontspannen gaat reageren, train je een nieuwe gewoonte. Met die uitkomst hoef jij je hond niet meer steeds te berispen en zal je hier het hele seizoen profijt van hebben. 

Tekst en foto: Judith Fick

Meer weten?

Judith Fick is eigenaresse van Hondentaak en helpt hondeneigenaren bij het verbeteren van het gedrag van hun hond. Zelf heeft ze twee honden uit Spanje met de nodige uitdagende gedragingen. Judith werkt met moderne trainingsmethodes en is gediplomeerd en geaccrediteerd hondengedragstherapeut met de nodige ervaring.

Je hond leren om ontspannen in de tuin te verblijven? Kijk op Hondentaak.nl voor meer informatie over deze cursus Blaffen in de tuin of andere gedragsverbeterende cursussen. 

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]